BRAND

Haroen verloor zijn vader en zusje, en nu ziet hij zijn restaurant in rook opgaan: 'Dit overleef ik ook wel'

Haroen Peigham blijft strijdbaar na de brand: 'We komen beter terug'
Haroen Peigham blijft strijdbaar na de brand: 'We komen beter terug' © Rijnmond
Door een allesverwoestende brand afgelopen maand moest Afghaans restaurant Helai in Rotterdam-Zuid dicht. Volgens eigenaar Haroen Peigham is de schade 1,5 miljoen euro en gaat opknappen zeker vier maanden duren. Haroen die al veel te verduren heeft gehad in zijn leven blijft strijdbaar. "We komen beter terug."
De keuken van restaurant Helai is een ravage: het plafond is ingestort. In het eetgedeelte is veel water- en rookschade. Overal liggen glasscherven en de inboedel is bedekt onder een dikke laag roet. Alles moet vervangen worden: van de stoelen in het restaurant tot de pannen in de keuken. “Ik ben dit restaurant zeven jaar geleden begonnen uit het niets. Ik probeer sterk te blijven maar het doet erg pijn.”
Haroen Peigham tussen de resten van zijn restaurant Helai
Het moment van de brand weet Haroen nog goed. “Ik was thuis met mijn kinderen toen mijn chef-kok belde dat er brand was. Ik was in shock en vroeg of er gewonden waren. Die waren er gelukkig niet. Ik moest eerst een oppas regelen voor mijn kinderen en eenmaal aangekomen bij het restaurant waren er al veel hulpdiensten. Ik zag extreem veel rook uit het restaurant komen.”
Drie weken na de de brand hangt er nog steeds een brandlucht in zijn restaurant. Haroen laat de keuken zien. Er steken platen en draden uit het plafond, maar er liggen ook nog etensresten op borden.
De brand is ontstaan door een oververhitte adapter in een opslagruimte op de verdieping direct boven de keuken. Hierdoor is het plafond in de keuken ingestort. “Personeel heeft adequaat gehandeld en daarom hebben de aanwezige gasten tijdig het pand kunnen verlaten.”

1,5 miljoen schade

De schade is volgens Haroen 1,5 miljoen euro. Hij is nog bezig met de afhandeling van de verzekering. Hij mist ook de inkomsten van de vastenmaand ramadan. Die begint deze maand. “Dat is onze drukste maand. We draaien dan een dubbele omzet. Het is zuur. Maar ik heb behoorlijk wat meegemaakt in mijn leven. Dit overleef ik ook wel.”
Het is al de zoveelste tegenslag in het leven van Haroen. Samen met zijn familie moest hij geboorteland Afghanistan verlaten omdat zijn vader een generaal was. Terwijl ze hun leven in veiligheid wilden opbouwen in Rockanje, sloeg het noodlot twee keer toe. Zijn vader overleed bij een verkeersongeluk en zijn zusje verdronk.
In die donkere periode was Haroens moeder zijn grootste houvast en nog steeds grootste inspiratiebron. “Zij verloor haar man en dochter. Ondanks dat verlies en de armoede die volgde, wilde ze het beste voor de rest van het gezin. Ze bleef vechten voor ons. Ik moet dat ook kunnen. Op dat moment wist ik dat ik alles aankon.”
Het plan is nu om eerst het pand leeg te ruimen en schoon te maken. Daarna kan er pas verbouwd worden. “Ik moet alles weer van nul opbouwen. Het puin ruimen gaat een maand duren. Het gaat op zijn minst vier maanden duren om weer open te kunnen. Omgaan met tegenslagen is een van de belangrijkste dingen in het leven. Iedereen komt wel een keer aan de beurt. Blijf gelukkig en blijf doorzetten."
Vanuit verschillende hoeken komen hulpaanbiedingen binnen, zoals crowdfundingsacties. Haroen is er dankbaar voor, maar bedankt er vriendelijk voor. “Ik ben dankbaar dat mensen aan mij denken, maar ik wil op mij eigen kracht doorzetten en het weer opbouwen. Dat wil ik ook doorgeven aan mijn kinderen. Ik wil dat mij zoons kunnen opkijken tegen mij.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl