BRANDSTICHTING

'Niesje' steekt huis ex-vriendin in brand: 'Vandaag neem ik jou te grazen en raak je alles kwijt'

Brandweer na brand op de Quintstraat in Rotterdam-Charlois
Brandweer na brand op de Quintstraat in Rotterdam-Charlois © MediaTV
Als de politie op 30 juni 2023 arriveert in de Quintstraat in Rotterdam-Carnisse zien ze een jongen in het raam van het brandende huis zitten. Aan de achterkant zitten zijn moeder en jongste broer, ook in het raam. “Niet springen!” roept de brandweer en met een ladderwagen worden ze gered. De vrouw weet meteen te vertellen wat er is gebeurd: haar ex heeft de woning in brand gestoken.
De vrouw en haar jongste zoon staan doodsangsten uit. De woning brandt, dikke rookwolken komen naar buiten. Ze hoesten. De moeder gaat in de richting van de vlammen zitten om haar zoon te beschermen. Beiden lopen tweede- en derdegraads brandwonden op. Bij de vrouw zal het tot blijvende littekens leiden.
Al in het ziekenhuis, op de afdeling chirurgie, doet zij aangifte tegen haar ex-vriend met de koosnaam ‘Niesje’. De 34-jarige Rotterdammer zou zijn daad namelijk hebben aangekondigd. De dag ervoor stuurt hij berichten naar haar: ‘Vandaag neem ik jou te grazen en raak je alles kwijt. Als ik zo dadelijk terugkom, verbrand ik jouw huis.’
Ja, hij was die dag boos, vertelt de verdachte maandag in de rechtszaal in Dordrecht. “Ze had mij op een hele vieze manier bedrogen. Ze heeft mij geld afgetroggeld. Ik heb haar altijd betaald, dan ging ik vlees kopen bij de slager zodat de kinderen konden eten. Ik wilde geld terugkrijgen.”
Hij zat die bewuste dag slecht in zijn vel. “Mijn vader was eerder overleden en dat kreeg ik pas na een half jaar te horen. Mijn oom overleed ook en toen was de ruzie met haar de druppel. Ik heb geprobeerd het met haar te bespreken, maar ze heeft schijt aan mij.”

Dronken, xtc en motorbenzine

Op de 30e juni is hij dronken en heeft xtc genomen. Het plan, zegt hij, is om haar scooter mee te nemen. Daarom heeft hij een flesje motorbenzine bij zich. Als dat niet lukt, besluit hij de voordeur in brand te steken.
Hij sprenkelt benzine over de deur, gooit een brandende sigaret en loopt weg. Het vuur slaat naar binnen toe en via het trappengat, dat als een soort schoorsteen fungeert, verspreidt het zich naar de bovenverdieping waar de moeder met haar vier kinderen liggen te slapen. De twee oudste kinderen slagen er zelf in uit de woning te komen.
“Ze had gezegd dat ze met vakantie was. Ik heb nog steentjes gegooid en er kwam geen reactie. Ik wilde alleen de voordeur beschadigen, ik wist niet dat er mensen binnen waren. Dan had ik het nooit gedaan.”
De officier van justitie gelooft niet dat hij dacht dat zij met vakantie was. Op het bericht van haar ‘Ik ben niet in Nederland’ had hij geantwoord met: ‘Je liegt. Zogenaamd vakantie in je ass.’ Het Openbaar Ministerie komt daarmee op vijf maal poging doodslag. “Het is een wonder dat er geen doden zijn gevallen.”
De eis: zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging. Deskundigen hebben vastgesteld dat de man antisociale en narcistische stoornissen heeft. De kans op herhaling is groot als er geen behandeling komt. Zijn advocaat Alper Cinar voegt er nog aan toe dat zijn cliënt zwakzinnig is. “Dat is van belang om die dag te beoordelen, toen hij er diep doorheen zat en xtc en alcohol had gebruikt.”
Vandaag neem ik jou te grazen en raak je alles kwijt.
Verdachte tegen zijn ex-vriendin
Zijn ex en de vier kinderen, die niet van hem zijn, eisen een schadevergoeding van in totaal 165 duizend euro. De officier wil ook een contactverbod gedurende vijf jaar met de ex-vriendin en de kinderen. “Vanuit de penitentiaire inrichting heeft hij alweer geprobeerd contact met haar te zoeken.”
Eerder is sprake geweest van huiselijk geweld in de relatie, maar ‘Niesje’ lijkt nog verder met haar te willen. “Onze relatie is niet voorbij, dat klopt niet. Ik heb nog een verhouding met haar, we hebben normaal contact.” De vrouw, die in de rechtszaal aanwezig is, schudt direct haar hoofd.
In zijn slotwoord biedt hij zijn excuses aan de vrouw en haar kinderen aan. “Ik had geen reden hen iets aan te doen. Ik heb een hele stomme, gevaarlijke fout gemaakt.” De rechter in Dordrecht doet op 15 maart uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl