nieuws

CO2-opslag Barendrecht niet meer aan te vechten

co2nee.jpg
co2nee.jpg
ROTTERDAM - De gemeente Barendrecht kan niet meer naar de rechter om de opslag van CO2 aan te vechten. Dat is het gevolg van de Crisis- en Herstelwet die dinsdagnacht door de Eerste Kamer is aangenomen.
De wet is bedoeld om wegen en andere infrastructuur versneld aan te leggen om de kwakkelende economie aan te zwengelen. Door de wet wordt het onmogelijk gemaakt dat lokale bestuurders rechtszaken voeren tegen andere overheden.
De Partij voor de Dieren diende nog een motie in, om een uitzondering te maken voor het omstreden CO2-project, maar het voorstel haalde geen meerderheid. In het debat zei minister Hirsch Ballin dat Barendrecht had kunnen weten dat de wet ook ging gelden voor de CO2-opslag. Hij belt nog deze week met de burgemeester van Barendrecht om een toelichting te geven.
Barendrecht hoopt nu dat de Tweede Kamer alsnog een beroep mogelijk maakt tegen de ondergrondse CO2-opslag. De gemeente gaat alle Kamerfracties benaderen om dat te regelen. Zowel het kabinet als de Tweede Kamer hadden Barendrecht wel steeds beloofd dat een beroep mogelijk was. Barendrecht wil dat de Kamer die belofte nakomt.