nieuws

Politie heropent onderzoek naar oude moorden op prostituees

2010-coldcase03.cropresize.1.jpg
2010-coldcase03.cropresize.1.jpg
ROTTERDAM - De politie in Rotterdam gaat opnieuw onderzoek doen naar een aantal moorden op prostituees. Het gaat om moorden die dateren van eind jaren '80 en begin jaren '90 van de vorige eeuw.
Het zogeheten 'cold-case' team van de politie, dat zich richt op onopgeloste misdaden, hoopt dankzij nieuwe technieken alsnog de daders te kunnen opsporen. Dat is volgens het Openbaar Ministerie belangrijk vanwege de onrust die de moorden destijds veroorzaakten.
Eén van de zaken die wordt onderzocht is de moord op Maria Garcia Hofland in juni 1991. Daarnaast gaat het ook om andere onopgeloste zaken. Justitie wil niet zeggen om hoeveel zaken het precies gaat.
Moord verjaart niet, maar als er een verdachte wordt gepakt en diens daad blijkt als doodslag te moeten worden gezien, dan kan het zijn dat hij vrijuit gaat. Doodslag verjaart na twintig jaar en voor sommige van de zaken die nu heropend worden geldt dat die termijn er bijna op zit.
Ernst Pols van het Rotterdamse Openbaar Ministerie zou daarom graag zien dat de verjaringstermijn voor doodslag wordt afgeschaft: "Het zou eigenlijk zo moeten zijn dat levensdelicten nooit verjaren. Daar pleiten we ook voor bij de politiek."