nieuws

ARCHIEF RIJNMOND 24 feb 2019 - Amateur

Tekening Herman Schouwenburg
Tekening Herman Schouwenburg
Afgelopen week heb ik mezelf gelukkig geprezen dat ik een amateur ben. Maar ik heb er ook de gevolgen van ondervonden.
Hoezo ben ik dan een amateur?
Nou, voor mijn gevoel heb ik de werkhouding van een amateur, van een amateur in de letterlijke zin van het woord: een liefhebber.
Mijn werk bij de radio, de programma’s die ik maak, dat is niet zomaar een baantje, het is niet iets dat ik doe met een zekere ‘professionele distantie’, het is voor een belangrijk deel mijn léven.
Ik bén mijn werk. Het is niet zo dat ik stop met me inspannen als ik denk dat het voor anderen wel goed genoeg is, als het voldoet aan de geldende norm, nee, ik ga net zo lang door tot ik zelf tevreden ben.
Een voorbeeld.
Veel van wat ik laat horen op de radio komt niet van cd’s die in de handel zijn of zijn geweest, het gaat vaak om eigen opnames of om materiaal van oude platen die ik zelf opknap, maar nu en dan komt er wél wat van cd.
En dan heb ik het makkelijk, zou je denken.
Je pakt een cd, draait daar een liedje van, en klaar.
Nou, nee. Alles wat ik op de radio draai gaat eerst door de computer. Ook materiaal van cd’s. Elke track van een cd die ik heb uitgekozen om een keer te gebruiken op de radio, controleer ik eerst helemaal op ongerechtigheden. En heel vaak haal ik nog tikjes uit opnames. Ik stuit ook weleens op zogeheten drop-outs, dat ergens in het hele proces een heel klein stukje van een van de kanalen bijna is weggevalen. Dat probeer ik dan te corrigeren. Soms vind ik de verstaanbaarheid onvoldoende. Dan ga ik aan de slag met toonregeling en compressie. Soms vind ik dat er juist al te véél compressie in een opname zit. Dan schroef ik die een beetje terug.
Kortom: zomaar iets van een cd’tje draaien is er niet vaak bij.
Dat is mijn eer te na.
En misschien denkt u nu: dat soort dingen zal vast alleen voorkomen bij heel goedkope cd’s. Toch?
Nou, dan moet ik u uit de droom helpen, want ook op cd’s in heel luxe boxen tref ik soms rare dingen aan.
Van de week ook weer.
Had ik voor gebruik in Het Opkamertje een omvangrijke, ongetwijfeld dure overzichtsbox van Jacques Brel geleend en zag ik in meerdere opnames een piep. Ja, ik zág die piep, ik hoorde ‘m niet. Boven de acht kilohertz of zo is van mijn gehoor weinig over, maar in het geluidsspectrum op de computer zag ik die piep heel duidelijk lopen bij iets van dertien kilohertz. Een frequentie die jongere mensen echt moeten horen.
Dus die piep heb ik eruit gesloopt.
Zoals ik ook vaak nummers inkort, als ik denk dat de boodschap in minder coupletten of zonder uitgesponnen gitaarsolo ook wel duidelijk is.
Ik doe dat allemaal graag. Ik mag graag helemaal ‘verdwijnen’ in de computer bij zulke precisieklusjes. Maar ik haal me ook een hoop op de hals. Bijna letterlijk, merk ik de laatste weken.
U kunt zich vermoedelijk wel voorstellen dat bij al dat opknap- en monteerwerk in de computer ik heel vaak dezelfde toetsen aansla en dezelfde muisbewegingen maak. Iets afspelen, stoppen, passage selecteren, of een gebiedje in het spectrum selecteren, daar een bewerking op loslaten. Voor je het weet maak je op een avond honderden en honderden keren dezelfde kleine beweging. Met als gevaar dat je RSI oploopt. Pijn en verkramping in vingers, handen, armen, schouders.
Nou, die RSI heb ik dan ook. Op meerdere plekken. Rechterduim en wijsvinger, en soms mijn hele rechterhand, mijn linkerduim, en een paar weken geleden is daar een stevige pijn in mijn linkerschouder bijgekomen, een pijn waarvan ik vrees dat die ook voortkomt uit RSI. Een jas of trui aantrekken is sinds kort een oefening in pijn verbijten. En geregeld schreeuw ik het thuis uit bij een onbedachtzaam gemaakte beweging.
Wat hieraan te doen?
Ik denk dat ik ga kijken of ik door andere toetsen voor bepaalde functies te programmeren bepaalde bewegingen kan vermijden.
Dat ik hetzelfde kan doen, met minder pijn.
Of moet ik gewoon wat minder mijn best doen?
Niet overal aan zitten sleutelen?
Wat vaker gewoon iets van een cd draaien zoals-het-op-die-cd-staat?
Tja, een professional die op routine draait zou dat misschien nog wel kunnen, maar voor een amateur is dat geen optie.
SPEELLIJST
DE TUNE
1. Ik mis je – John Verkroost
TRIO’S (+1)
2. Zat ik maar op kantoor & Langs de Maas – De Flamingo’s
3. Ik wil ook zo graag – Hasjee Royaal
4. Senioren – De Tunes
VOETBAL
5. Ketelbinkie (over Wim van Hanegem) - Harry-Jan Bus
6. De voetbalpolonaise deel 1 – De Spelbrekers
7. Mijn eigen land – De Halteboys
8. Jezus je zal er maar geboren zijn - Izak Boom
9. Tem me dan - Joke Bruijs & Musica Extrema

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl