Inspectie: te veel vliegtuiglawaai in Schiedam

Rotterdam The Hague Airport heeft de geluidsnorm vorig jaar in Schiedam overschreden. De  Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) wil daarom maatregelen nemen tegen het vliegveld.

De overschrijding blijkt uit de Handhavingsrapportage Rotterdam The Hague Airport 2018 van de inspectie. De geluidsbelasting voor de omgeving wordt voor verschillende plekken berekend. De luchthaven heeft de geluidsnormen in 2018 op één plek, de locatie Schiedam, met 17,8 procent overschreden. Op de andere plekken waren er geen problemen.

Vliegtuigen moeten zoveel mogelijk tegen de wind in starten en landen. Uit de analyse van de ILT naar de oorzaak van de overschrijding blijkt dat er in 2018 veel noordelijke en oostelijke wind is geweest. De luchthaven heeft daardoor meer landingen vanuit het zuidwesten moeten verwerken.

Volgens de inspectie gaat het om een onvoorziene situatie. Maar omdat het in de toekomst meer kan voorkomen, vindt de ITL maatregelen noodzakelijk.

Rotterdam The Hague Airport is op de hoogte gesteld en kan binnen twee weken een reactie geven. Daarna neemt de ILT het definitieve besluit over een op te leggen maatregel.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: