nieuws

Herbeleef de Museumnacht010

Tientallen musea, (kunst)instellingen en galeries hebben zaterdagavond de deuren tot 01:00 uur geopend voor de Museumnacht010. Van het blind afleggen van een speciaal parcours tot het bekijken van objecten die normaal gesproken achter slot en grendel zitten: de 9000 bezoekers konden de meest bijzondere locaties van Rotterdam ontdekken in de nacht.
Bekijk hier wat Museumnacht010 zoal te bieden had:

Oogziekenhuis

Het is een opmerkelijke naam in het rijtje van deelnemende instellingen: het Oogziekenhuis Rotterdam. Het ziekenhuis heeft bijzonder interieur én een unieke kunstcollectie. Alle kunst in het museum heeft te maken met 'zien'. Naast de kunst zijn er tijdens de Museumnacht010 ook activiteiten, zoals het laten fotograferen van je oog.

Onder invloed

Het Maritiem Museum laat bezoekers hun 'innerlijke artiest' ontdekken. Wordt een kunstwerk anders in een blauwe kamer met rustige muziek dan in een rode kamer met hardrock en een vervormende bril?

Uitverkocht!

Mensen die nu nog een kaartje willen scoren, zijn te laat. Museumnacht010 is online uitverkocht, meldt de organisatie. Alleen aan de deur bij het Maritiem Museum zijn nog enkele tickets te koop.

Bauhaus

Museum Boijmans van Beuningen pakt zaterdagavond uit met een Bauhausfest. De kunst- en ontwerpschool Bauhaus viert dit jaar zijn honderdste verjaardag. Tussen de kunstwerken, meubels, foto's en architectuur in het museum worden optredens gegeven.

Etalage

In de Kunsthal wordt zelfs de etalage gebruikt voor een performance. In de tussentijd geeft zangeres Merol verderop in de Kunsthal een optreden.

Party People

Voetjes van de vloer in Museum Rotterdam! Ter ere van de expositie Party People duikt het museum samen met het HipHopHuis in de geschiedenis van de Rotterdamse uitgaansscene.

Rotterdamse haven

In het Maritiem Museum staat de bezoeker zaterdagavond in de schoenen van een havenmedewerker, douanebeambte, dealer of rechter. Welke keuzes maak je in die rollen, als er een grote partij drugs wordt gevonden in de Rotterdamse haven?

Eenmaal, andermaal...

Kijken, kijken én kopen. Veilingmeester Marcel Brouwer, bekend van het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch, veilt zaterdagavond items in het Nieuwe Instituut. Bezoekers bieden - met fictief geld - mee.

Kopiëren zonder gevolgen

"Er valt vanavond veel te ontdekken", zegt marketingcoördinator Aletta van der Eijk over de Museumnacht010. "De exclusieve samenwerkingen leveren ook een exclusief programma op." In totaal zijn er zaterdagavond meer dan tachtig evenementen. Van der Eijk licht er één in het bijzonder uit, in de Printroom. "Daar kan je je eigen kunstwerkje kopiëren en meenemen. En dat is dan niet eens fraude!"

Vandaag is rood (en blauw)

De Erasmusbrug kleurt zaterdagavond rood en blauw. Dat zijn de themakleuren van de Museumnacht010.

Melkmeisje

Waarom een schilderij bekijken, als je er ook onderdeel van kan uitmaken? Bij Kunstuitleen Rotterdam aan de Goudsesingel kunnen bezoekers ín het Melkmeisje van Vermeer stappen, door middel van een virtual reality-bril.

Ja toch, niet dan!

Zelfs voor een cursus plat Rotterdams praten kan je zaterdagavond terecht in de stad. Bij Vendu Rotterdam, een van de oudste veilinghuizen van Nederland, ben je daarvoor aan het juiste adres. Ook leer je daar de spelregels van veilingen kennen en krijg je een rondleiding langs de bijzondere objecten van het veilinghuis.
Lees meer: Ook veilinghuis Vendu Rotterdam open tijdens de Museumnacht

Schaduw

Het Nederlands Fotomuseum is klaar voor Museumnacht010. Zaterdagavond staat daar schaduwfotografie centraal. Naast alle foto's die je kan bekijken, kan je ook je eigen schaduwfoto maken en een drankje drinken in de speciale 'shadowsbar'.