1,5 miljoen voor opknappen molens Alblasserwaard en Gorinchem

De Molenstichting SIMAV zal dit jaar 1,5 miljoen euro uitgeven aan het restaureren van de molens in de Alblasserwaard en Gorinchem. Subsidie voor deze opknapbeurten komt van onder meer de Provincie Zuid-Holland en de gemeenten Alblasserdam en Gorinchem.

Het meest in het oog springende project is de restauratie van Molen Souburgh in Alblasserdam. Al 10 jaar zijn er plannen om de vervallen molen op te knappen. Op dit moment mist de molen zijn wieken, maar binnen een jaar moet de molen in volle glorie zijn hersteld. De totale renovatiekosten worden geschat op 700 duizend euro. Wel is er al lange tijd twijfel of dit bedrag voldoende zal zijn.

De Hoop

Sinds 2016 vallen de vier molens van Gorinchem ook onder beheer van de Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV). Komend jaar wordt het metselwerk van Molen De Hoop, de blikvanger van de stad op de Dalemwal, aangepakt. De kosten hiervan zijn 350 duizend euro. 
Naast deze twee grote projecten zal de Molenstichting ook regulier onderhoud uitvoeren bij de overige 36 molens die zij beheert. De kosten hiervan liggen tussen de 400 en 500 duizend euro. 
 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Alblasserwaard Vijfheerenlanden Gorinchem
Deel dit artikel: