nieuws

Ex-vriend vermoorde Graciëla krijgt tien jaar cel en tbs

Graciëla werd in september 2017 dood gevonden in de Vlaardingse Krabbeplas.
Graciëla werd in september 2017 dood gevonden in de Vlaardingse Krabbeplas.
De rechter heeft Schiedammer Gilroy de J. veroordeeld voor de moord op zijn ex-vriendin Graciëla Rodrigues. Hij krijgt tien jaar cel en tbs. Dat is lager dan de veertien jaar cel en tbs die justitie had geëist.
Graciëla werd in september 2017 met zestien messteken om het leven gebracht en in de Vlaardingse Krabbeplas achtergelaten. De verdachte zei dat Graciëla als eerste had gestoken en dat hij het mes had afgepakt. Maar de rechter gelooft niets van dat verhaal.
Volgens de rechter had de 33-jarige De J. al langer het plan zijn ex-vriendin te doden. Hij uitte doodsbedreigingen en het slachtoffer had aangegeven dat zij heel bang voor hem was. De rechter rekent het hem ook aan dat hij sporen heeft uitgewist.
De familie van Graciëla is tevreden over de uitspraak. Haar broer Gilliard: "We hebben alles gekregen wat we wilden. Dat er vier jaar van de eis is afgegaan, is wel jammer, maar het belangrijkste voor ons was dat moord is bewezen."

SOS-berichten

Gilliard kreeg op de avond van de moord meerdere SOS-berichten van zijn zus. Ze had een speciale app op haar telefoon gezet omdat zij vreesde dat Gilroy haar iets zou aandoen.
"Voor ons is heel belangrijk dat de rechter tegen hem zegt: 'we geloven u niet.' Ik denk dat het voor hem ook geen zin heeft in hoger beroep te gaan: hij heeft gewoon niks."
De rechter merkt in het vonnis op dat Gilroy tijdens de zitting een onbewogen indruk maakte en weegt dat in zijn nadeel mee. Gilliard:"Onze slachtofferverklaringen waren best emotioneel. Zelfs op die momenten liet hij niets merken. Dat hij later zei met de familie begaan te zijn, kwam niet oprecht over. Gelukkig ziet de rechter dat ook in."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl