nieuws

ARCHIEF RIJNMOND 3 maart 2019 - Frozen shoulder

Tekening Herman Schouwenburg
Tekening Herman Schouwenburg
Afgelopen week heb ik me afgevraagd of ik net zo slecht ben als oliemaatschappijen, luchtvaartbedrijven en cruise-organisatoren. Doe ik in het klein misschien hetzelfde als wat zij in het groot doen?
Want denk even mee.
Ik heb sinds een paar weken een pijnlijke schouder. Ik dacht aanvankelijk dat het ging om uitstraling van de RSI in mijn hand, van te veel achter de computer zitten, maar volgens mijn huisarts is het een zogeheten ‘frozen shoulder’. Letterlijk: een bevroren schouder. Pijn in schouder en bovenarm als gevolg van een ontsteking. En ik blijk bepaald niet de enige die daarmee te maken heeft, of te maken heeft gehad. Sinds ik er met mensen over praat, hoor ik van allerlei kanten vergelijkbare verhalen.
Volgens de huisarts kan de oorzaak liggen in: overbelasting.
Fysieke overbelasting.
O, ja, nou, dan weet ik wel waar het van kan komen. Afgelopen maand heb ik een vloer van gewapend beton in ons souterrain weggeboord, ik heb iets van zes à zeven kuub puin afgevoerd, en ik heb met twaalf flinke balken en een stel platen underlayment een heel nieuwe vloer aangelegd. Bijna helemaal in mijn eentje.
Ja, en ik heb samen met de buurman een boom in de tuin omgetrokken en verplaatst. Wat veel kracht kostte.
Dat kan alles bij elkaar best iets te veel zijn geweest voor die bijna zestigjarige schouder van mij.
De remedie? De boel een beetje ontzien, en een week pillen slikken tegen ontsteking en pijn. De huisarts heeft me daar een receptje voor gegeven.
Alleen, onderweg naar de apotheek ging ik eens nadenken.
Ik heb die vloer in het souterrain zélf vernieuwd omdat ik dat leuk vind én om geld uit te sparen. Mijn vrouw en ik wonen weliswaar in een kapitaal pand, maar als we alle onderhoud zouden láten doen, lopen we financieel leeg. Dus pak ik als het even kan alles zelf aan. En laat ik voor zo’n boom ook geen echte tuinman komen, maar vraag ik de buurman om even te helpen.
Dus: die schouderkwetsuur van mij komt mede doordat ik geld wilde uitsparen. Maar wie laat ik financieel opdraaien voor de gevolgen ervan? Anderen. Want via de ziektekostenverzekering leg ik de rekening bij de verzekeringsmaatschappij, bij het collectief, bij alle mensen die daar verzekerd zijn.
Deugt dat eigenlijk wel?
Ik doe iets om voor mezelf een voordeeltje te halen, en de kosten wentel ik af op anderen.
Dat doet heel sterk denken aan wat je allerlei grote bedrijven in de wereld voortdurend ziet doen, toch?
Oliemaatschappijen verdienen goudgeld, maar wie zadelen ze op met de gevolgen van wat ze doen? Wie mag zich bezighouden met milieuvervuiling, CO2-uitstoot? Daar draaien toch voor een belangrijk deel overheden voor op? De belastingbetaler.
Luchtvaartmaatschappijen, net zo. In hoeverre krijgen zij de rekening gepresenteerd voor de gevolgen van de klimaatverandering die ze mede veroorzaken?
En exploitanten van cruiseschepen? Elk cruiseschip vervuilt net zo veel als een hele vloot aan auto’s. Draaien die exploitanten op voor de schade? Dacht het niet.
Mijn gevoel zegt me vrij sterk dat allerlei bedrijven er vrij aardig in slagen om de baten bij zichzelf te houden en de lasten bij anderen neer te leggen. Wat natuurlijk niet deugt.
En deed ik nu in het klein niet hetzelfde?
Door voor mezelf geld uit te willen sparen zadelde ik anderen op met kosten. Met de kosten van mijn, nou ja, ‘ziekte’.
Dat was toch net zo goed moreel aanvechtbaar?
Voordat ik bij de apotheek was aanbeland had ik het antwoord.
Opeens schoot me te binnen dat ik die medicijnen dankzij het eigen risico natuurlijk gewoon zelf ging betalen. Ik draaide toch zélf op voor de kosten die ik had veroorzaakt doordat ik voor mezelf geld wilde besparen.
Ik voelde me bijna opgelucht.
Dat had ik niet gedacht, dat ik het eigen risico van mijn ziektekostenverzekering nog eens zou verwelkomen als een soort morele ontsnappingclausule, als een route van rechtvaardigheid.
Al voordat ik de eerste pil had ingenomen voelde ik me opknappen.
SPEELLIJST
DE TUNE
1. Ik mis je - John Verkroost
LOUIS DAVIDS
2. De Kleine Man - Wim de Craene
3. Zandvoort aan de zee & medley - Tante Leen, Johnny Jordaan ea
4. Zandvoort, to the sea - The Jaap Valkhoff Orchestra
5. Zandvoort nummer twee - Louis Davids
6. Naar buiten - Wim Sonneveld
7. Ik zou nooit iets anders willen zijn - Wim Sonneveld
8. Het Jodenkind - Louis Davids
9. De carriere ener cassiere - Daan Hooykaas & Koos Vermeulen
AANKONDIGINGEN
10 Americanas - Metropole Orchestra Big Band

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl