Code oranje vanwege harde wind

De harde windstoten in onze regio zorgen zondagmorgen al voor wat schade. In Dordrecht is een grote boom omgevallen.

De boom ging om op het Vlak in Dordrecht. Daarbij zijn enkele auto's en fietsen beschadigd geraakt. Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt.

Ook op S.M. Hugo van Gijnweg is een boom omgevallen. 

Tekst gaat verder onder de tweets.

De weg op

Advies is ook om goed voorbereid te zijn en goed na te denken voor de weg op te gaan.

Tekst gaat verder onder de tweets.

Als je vanuit onze regio richting Zeeland wil, wordt aangeraden om te rijden via Bergen op Zoom: de Oosterscheldekering is dicht en de Zeelandbrug mag je alleen over zónder aanhanger.

Code oranje

Vanwege de wind heeft het KNMI code oranje afgegeven. Het gaat om windsnelheden van 100 tot 110 kilometer per uur uit westelijke richting. De waarschuwing geldt voor Zeeland, Zuid-Holland, Brabant en Limburg.

Langs de zuidwestkust zijn er windstoten mogelijk tot 120 kilometer per uur. Er is zondagmiddag ook kans op hagel. Het KNMI verwacht dat de wind in het zuiden in de avond afneemt.

Zondagmiddag rond 13:00 uur kwam de melding dat het officieel gestormd heeft in Nederland: tussen 12:00 en 13:00 uur is in Vlissingen gemiddeld stormkracht gemeten. De zwaarste windstoot (108 km/u) is ook in Vlissingen genoteerd. De laatste keer dat het officieel tot storm kwam was op 24 januari 2018. 

Code oranje betekent volgens het weerinstituut: ,,Wees voorbereid. Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast.'' Dit kan heel lokaal zijn. De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond waarschuwt om alleen bij acuut gevaar 112 te bellen. In andere gevallen kun je bij de gemeente terecht.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: