Waarom zijn Nederlandse medicijnen zo duur?

...en de andere vragen van zaterdag 16 maart 2019.

De vragen en antwoorden gingen als warme broodjes over de ether bij deze uitzending van Vraag het de Bieb. Okkie swingde z'n stoel uit met zijn Cover en Origineel, en zat zich te verbijten op de Wat Willen We Weten. Magda Haan kwam van Flakkee haar zeewindpoëzie voorlezen, Sofie kwam katholieke bonen tegen op de markt en Polly was echt op dreef - ze wist overal wel antwoord op.

Extra speciaal was deze uitzending, omdat het de laatste keer was dat Marleen Scheurkogel op Radio Rijnmond te horen was.

Die arme slager...

Werny Gluvers uit Vreewijk belde met de vraag: Waar komt 'komt voor de bakker' vandaan? En waarom altijd die bakker, en niet de slager of de melkboer?

Zoete en zoute vis

Bert de Vree uit Schiebroek vroeg: Ik zag vorige week zaterdag op TV Rijnmond dat het water in de Maas vaak wisselt tussen zout en zoet. Betekent dat dan ook dat je in een droog seizoen andere vissen in de rivier vindt dan in een nat seizoen?

Antwoord: Rotterdam heeft een variëteit aan water van zout tot zoet en van stromend tot stilstaand. In al het rotterdamse water zijn wel 50 soorten vissen te vinden. In het westen van het Rotterdamse havengebied vind je vooral zeevissen door het zoute water. De zoute Rotterdamse wateren lopen ongeveer van Rozenburg tot de Noordzee. Zoutwatervissen zullen misschien wat meer landinwaarts zwemmen als het zoute water de rivieren in stroomt.

Heilig boontje

Bertus Warbie uit Slotervaart noemde zichzelf allesbehalve een brave borst of een heilig boontje maar vroeg zich wel af: waar komen de uitdrukkingen ‘brave borst' en 'heilig boontje' vandaan?

Bittere pil

Astrid Groen-van Rooij stuurde ons een mail met de vraag: waarom zijn in het buitenland de medicijnen zo verkrijgbaar en veel goedkoper dan hier? Vaak zijn ze ook beter. Mijn man heeft last van koortslip, en een tube kost in Turkije nog geen twee euro.

Hyperthee

Wilma Grand vroeg ons: heeft theïne in thee hetzelfde effect als cafeïne?

Passie

Vol passie stuurde Veerle Roermond ons de vraag: binnenkort komt ‘The Passion’ weer op tv. Wie heeft dit programma bedacht?

Magische wasblokjes

Tineke Miloort uit IJsselmonde gebruikt wascapsules in de wasmachine en de vaatwasser. Die zitten in plastic, en dat lost op als het in water komt. Maar hoe weet dat blokje en de machine welke stoffen waarheen moeten, en wanneer? Zitten er een soort magische verkeersleidertjes in de machines?

Antwoord: Wascapsules voor vaatwassers en wasmachines lossen in één keer op. Als het hoesje oplost begint de samenwerking van de verschillende stoffen. En dat zorgt ervoor dat alles schoon wordt.

En ladders en nummer 13...

Jacqueline van 't Wout schrok zich een ongeluk toen ze een zwarte kat tegenkwam. Ze vroeg ons: waarom brengen die ongeluk?

Antwoord:
Het is geen feit dat een zwarte kat ongeluk brengt; Het is een bijgeloof. Het komt uit de tijd dat mensen nog geloofden in heksen. De zwarte kat was onlosmakelijk verbonden met de heks. Dus het kruisen van je pad met een zwarte kat was dus geen goed idee. Maar in sommige landen is geeft een zwarte kat juist geluk zoals in Engeland, Ierland en Japan.

 

Toeval is logisch

Mevrouw van Leeuwen uit IJsselmonde vroeg ons: is er ook een boekje met alle uitspraken van Johan Cruijff?

Antwoord: 
Ja! Op de 5e verdieping bij ’sport en spel’ staat het boek: “Je moet schieten, anders kun je niet scoren: en andere citaten van Johan Cruijff “ 
Sport en spel nr: 619.14 cruij
 

Gebakken air

Kyara Lang vroeg: Apple heeft iets nieuws op de markt gebracht, de zogenaamde ‘AirPods’. Dit zijn oortjes zonder snoer. Bij aanschaf zijn ze maar liefst 189 euro. Waarom zijn ze zo ontzettend duur?

Meer over dit onderwerp:
vraagtdebieb
Deel dit artikel: