nieuws

Directeur abortuskliniek Rotterdam: 'Protesten zijn steeds heviger'

Vrouwen bij abortusklinieken worden steeds vaker lastiggevallen door anti-abortusdemonstranten. Ook hier in Rotterdam-Zuid, zegt Gerrit Zomerdijk, directeur van Gynaikon Klinieken. "De intensiteit waarmee die demonstraties plaatsvinden neemt in de hevigheid toe."
De demonstranten mogen van de gemeente alleen aan de overkant van de straat staan. "Sommigen houden zich daar niet aan en zij staan voor onze deur. Vrouwen moeten dan pal langs die demonstranten", vertelt Zomerdijk.
De vrouwen worden aangesproken door de demonstranten, maar de tegenstanders van abortus komen ook naar de kliniek. "Laatst waren de sloten van de kliniek dicht gekit en waren er rondom de kliniek en in de lift stickers geplakt met 'abortus is moord'." Die laatste twee acties zijn waarschijnlijk het werk van een 'lone ranger', denkt de directeur.
'Wij doen dit al jaren'
De anti-abortusdemonstranten staan al jaren geregeld voor de deur van de kliniek aan de Strevelsweg en zijn van de FIRE kerk Rotterdam. "Wij zijn een groep christenen, wij doen dit al jaren. Wij spreken soms mensen in het kader van bewustwording en dat zijn vaak positieve gesprekken. Maar wij zijn hier niet om mensen lastig te vallen.", vertelt een demonstrant.
De man zegt zich te kunnen inleven in de problemen en de pijn die de vrouwen bij de kliniek doormaken. "Ik ben geen vrouw, maar er zijn vrouwen uit onze gemeente die dat wel weten. Zij hebben zelf een abortus ondergaan. Wij hopen dat mensen gaan inzien dat een ongeboren leven ook al waardevol is"
Oplossing
Zomerdijk hoopt dat de gemeente Rotterdam kan helpen om te voorkomen dat vrouwen worden lastig gevallen door anti-abortusdemonstranten. De gemeente heeft toegezegd met de kliniek in gesprek te willen gaan.