nieuws

Liveblog teruglezen: Rijnmonders naar de stembus

Het stemmen is begonnen. Rijnmonders brengen vandaag hun stem uit voor Provinciale Staten van Zuid-Holland en het waterschap. In dit liveblog updates over het verloop van deze verkiezingen bij stembureaus in de regio.

21:05 uur

Forum voor Democratie is de grote winnaar van de Provinciale Verkiezingen in Zuid-Holland. De partij van Thierry Baudet haalt volgens de eerste exitpolls van Ipsos 16,1 procent van de stemmen.

20:29 uur

20:20 uur

Burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam zegt staan de rijen tot buiten staan in zijn gemeente.

20:10 uur

Het opkomstpercentage in Rotterdam loopt achter ten opzichte van de andere grote steden.

19:50 uur

Op sommige plekken is het nog altijd druk in de stembureaus.
Het zorgt voor hogere opkomstcijfers dan in 2015.
Ook in Dordrecht.

19:45 uur

In de gemeente Westvoorne is meer dan de helft van de mensen naar de stembus geweest.

19:40 uur

Er kan nog tot 21:00 gestemd worden!

18:30 uur

In Dordrecht wordt er fanatiek gestemd. De opkomst was om 18:00 uur al 38,17 procent. In 2015 was dit slechts 28,5 procent.

18:00 uur

De opkomst in Rotterdam loopt op! Voor de Provinciale Staten stemde al meer dan dertig procent.

16:15 uur

Opkomst verkiezingen in Alblasserdam om 15.00 uur: 26,23 procent.

16:00 uur

De gemeente Schiedam heeft een mobiel stembureau in het leven geroepen. Tussen 16.30 en 21.00 uur kun je je stem uitbrengen op de Malmö.

15:16 uur

Voor de Provinciale Staten heeft om 15:20 al ruim 21,1 procent van de Rotterdammers een stem uitgebracht.

15:00 uur

Tussentijdse opkomstcijfers in Dordrecht om 15.00 uur: 25,23 procent voor de Provinciale Staten. In 2015 was dit 19,7 procent.

14:51 uur

In een stembureau in het Zeeuwse Oost-Souburg zijn stembiljetten aangetroffen bedoeld voor de provincie Zuid-Holland. Het is nog niet duidelijk of er ook stembiljetten van Zuid-Holland in de Vlissingse stembussen terecht zijn gekomen. De gemeente Vlissingen staat in contact met de Kiesraad voor overleg.

14:10 uur

Voor de Provinciale Staten heeft 17,3 procent van de Rotterdammers een stem uitgebracht. In 2015 was dat rond dezelfde tijd 17,1 procent.

13:28 uur

In Rotterdam is de opkomst tot nu toe 14,3 procent.

13:01 uur

Volgens burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht was de opkomst in zijn gemeente om 12:30 uur 17,33 procent. Dat is wel wat meer dan in 2015 (13 procent).

12:16 uur

Volgens Aboutaleb denken te veel mensen te licht over de provincie. "De vraagstukken zijn niet onmiddellijk zichtbaar voor de bewoners, maar onmisbaar voor de ruimtelijke ordening. Waar we bijvoorbeeld bedrijventerreinen gaan aanleggen." Ook het waterschap vindt hij erg belangrijk. "We staan hier bij de Maasboulevard, maar weinig mensen weten dat dat een dijk is. Zonder deze dijk loopt Kralingen nat."

12:10 uur

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb heeft inmiddels ook gestemd, op Leo Bruijn van de PvdA Zuid-Holland. Voor het waterschap heeft hij voor dhr. Van Heemst gekozen.

11:38 uur

Als burgemeester van Nissewaard heb je ook een paar mooie dorpen onder je hoede. Foort van Oosten maakte daarom een toernee langs onder meer Zuidland en Abbenbroek.

10:32 uur

Burgemeester van Alblasserdam Jaap Paans heeft als eerste in de gemeente zijn stem uitgebracht in stemlokaal De Damsteen. Omdat het gemeentehuis wordt verbouwd, is het stemlokaal tijdelijk verplaatst.

10:10 uur

In Rotterdam had iets voor 10:00 uur 5,7 procent van de kiesgerechtigden hun stem uitgebracht voor de Provinciale Staten. Dat is net iets minder dan de landelijke opkomst rond die tijd: 6 procent. In het hele land gingen om 07.30 uur de stembureaus open, om 21.00 uur gaan de stemlokalen dicht.

09:48 uur

In een poging om zoveel mogelijk jongeren naar de stembus te krijgen, opende de gemeente Dordrecht een nieuw stembureau in het gebouw van de Hogeschool InHolland. Het is alleen nog wel heel erg rustig 's ochtends. Even werd gedacht dat de school vandaag dicht is, maar het blijkt dat er examens zijn en leerlingen later op de dag naar school komen om hun examens te maken.
Lees meer: Nieuw stemlokaal in schoolgebouw Dordrecht om jongeren te laten stemmen

09:34 uur

PVV-aanhangers in Spijkenisse hebben bij industrieterrein Halfweg een container neergezet met de tekst 'Wilderstown' in grote graffitiletters erop. "Nu is het duidelijk Spijkenisse is Wilderstown", schrijven ze op Facebook. De PVV-voorman bracht zaterdag een bezoek aan een van de gemeenten waar hij de afgelopen jaren de meeste stemmen haalde.

08:28 uur

Bewoners van een aantal straten in Rotterdam-Middelland maakten zich zorgen. Hun stempassen werden, ondanks klachten bij de gemeente, maar niet bezorgd. De meeste passen zijn inmiddels volgens de gemeente bezorgd, maar het kan dat een enkeling vandaag niet kan stemmen. Lees meer: Verdwenen stempassen in postzak bij bezorger thuis

08:21 uur

In Rotterdam-Ommoord klagen buurtbewoners over de toegankelijkheid van het stembureau in het squashcentrum aan het Barbarakruid. Omdat de rotonde is opgebroken, kunnen mensen die met de auto komen stemmen daar niet goed komen. Ook ouderen uit flats in de buurt die te voet naar het stembureau gaan, moeten omlopen door de wegwerkzaamheden.

08:16 uur

Door een storing bij KPN hadden stembureaus in Rotterdam vanmorgen moeite om verbinding te maken met het netwerk. Dat is nodig voor de tablets op de stembureaus, daarmee worden de stempassen ingescand. Rond 08:00 uur was de storing verholpen.

08:10 uur

Bewoners van de Jan Meertensflat in Rotterdam-Lombardijen klaagden dat er al sinds gisteren stemcontainers en verzegelde dozen met vermoedelijk stembiljetten onbeheerd klaarstonden. Bij navraag bij het stembureau blijkt dat het niet om gevoelige spullen ging, maar alleen om de lege bakken en wat dozen met dingen als plakband en potloden. De stembiljetten en andere gevoelige materialen zijn pas om 04:00 uur aan een bewaker gegeven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl