Rotterdam krijgt vuurwerkverbod op gebiedsniveau

Rotterdam gaat ieder jaar per wijk bepalen of er tijdens oud en nieuw vuurwerk mag worden afgestoken. Daarbij wordt gekeken of in de afgelopen jaren veel overlast van vuurwerk is geweest. Ook wordt er geluisterd naar de wens van buurtbewoners. Het plan is een initiatief van D66 en de VVD in Rotterdam.

Bij locaties waar veel overlast van vuurwerk is, zoals bij ziekenhuizen, bejaardentehuizen, parken, kinderboerderijen en dierenasiels blijft het vuurwerkverbod gewoon bestaan.
Overlast is eerder bestreden met vuurwerkvrije zones. Maar die zijn volgens D66 en de VVD “moeilijk te handhaven omdat ze alleen in kleine en versnipperde delen van de stad aangewezen kunnen worden”.

Het plan krijgt steun van het grootste gedeelte van de gemeenteraad. Alleen Leefbaar Rotterdam en de PVV stemmen naar verwachting tegen. “Wij willen niet dat Rotterdam vooroploopt in het afbreken van de vuurwerktraditie”, zegt Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam.

VVD-fractie-voorzitter Vincent Karremans: “Wij willen alleen een verbod in de gebieden waar het uit de klauwen loopt”. Denk vreest rechtsongelijkheid. Stephan van Baarle, fractievoorzitter van Denk: “In Charlois, Feijenoord en Delfshaven mag het niet en andere wijken wel?”

Burgemeester Aboutaleb probeert die zorg bij Denk weg te nemen. "Ik ga mij niet verlagen tot rechtsongelijkheid, weest u daar niet bang voor." De gemeenteraad mag uiteindelijk beslissen voor welke wijken er een verbod komt, beloofde Aboutaleb. Nadat de gebiedscommissies hierover een advies hebben gegeven.  

Vuurwerkakkoord

GroenLinks-raadslid Stephan Leewis gaat schoorvoetend akkoord met het voorstel. “Wij hadden liever gezien dat er een algeheel verbod komt, maar ik ben blij dat de VVD ook inziet dat er iets moet gebeuren tegen de schade en het letsel dat elke jaarwisseling weer terugkomt.”

VVD, D66, CDA en PVV willen ook een Vuurwerkakkoord sluiten met vuurwerkverkopers, oogartsen en veiligheidsdiensten. Daarin moet worden afgesproken welk vuurwerk nog verkocht mag worden. Gevaarlijk knalvuurwerk moet daarmee worden uitgebannen. Onderzocht wordt nog of omliggende gemeenten als Barendrecht en Schiedam zich willen aansluiten bij het akkoord. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Politiek010
Deel dit artikel: