Fietsenbank op Rotterdam-Zuid tegen mobiliteitsarmoede

De eerste fietsenbank van Nederland is vanaf vrijdag te vinden in Rotterdam. Iedereen die het financieel moeilijk heeft in Rotterdam kan daar een fiets lenen of voor een kleine prijs een fiets kopen.

"Het is een soort fiets op recept, en het is een fiets met een opdracht", vertelt Aad van der Kooij, van Stichting Pluspunt.

Het is een soort lease fiets. Mensen moeten zich nog met regelmaat melden. Daarmee voorkomt de fietsenbank dat een weggegeven fiets doorverkocht wordt.

Onderhoud en reparatie

Voor onderhoud en reparatie van de fietsen wordt gezorgd. “Waar armoede is, gaat alles kort door de bocht. Als een fiets het niet doet, blijft ‘ie staan. Een fiets laten repareren zit er vaak niet in.”

Er wordt aan gewerkt om een mobiele fietsreparatieservice op te starten, zodat de fiets bij mensen thuis gerepareerd kan worden en de drempel zo laag mogelijk wordt zodat mensen snel weer de fiets op stappen.

De fietsenbank aan de Pretorialaan is bedoeld om mobiliteitsarmoede te verhelpen. De fietsen zijn aangeschaft door de gemeente Rotterdam en het project wordt gesteund door onder meer de Verkeersonderneming en de ANWB.

Afbeelding

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: