Rotterdammer Joël S. bekent doodsteken Sarah

De Rotterdammer Joël S. heeft bekend dat hij vorig jaar december de Amerikaanse studente Sarah Papenheim heeft gedood. Dat bleek vrijdagochtend tijdens een korte zitting op de rechtbank in Rotterdam.

Sarah Papenheim was Joëls kamergenote in Rotterdam. Hij had zijn moeder gebeld om te vertellen dat hij haar had gestoken. Toen de politie ter plaatse kwam in de studentenflat in Kralingen, was Sarah al overleden. Ze had 27 steekwonden. 

De 23-jarige Joël S. werd even later aangehouden op het station van Eindhoven. In zijn woning werden bebloede kleding en het mes gevonden. De verdachte zegt zich verder weinig te kunnen herinneren. Volgens justitie heeft hij al langere tijd psychische problemen. 

De moeder van Sarah Papenheim was speciaal uit de VS overgekomen om de korte zitting bij te wonen. Zij reageerde emotioneel toen Joël S. de rechtszaal betrad.

Moeder

Donee Odegard: "Het was belangrijk voor mij om hier te zijn. Voor Sarah. En omdat ik de verdachte in de ogen wilde kijken. Dat is ook gebeurt en dat raakte me wel. Ik hoop dat hij zich realiseert wat hij mij heeft aangedaan en anderen die van Sarah hielden."

Sarah had haar moeder via de telefoon wel over Joel verteld. "Ik wist dat hij psychische problemen had. Maar zij zei dan: 'don't worry mom'.... Ze was bezorgd over hem, wilde hem echt helpen omdat ze hem zag als een vriend."

Papenheim studeerde psychologie in Rotterdam. "Haar broer heeft zelfmoord gepleegd. Hij werd ook 21 jaar. Ze wilde juist psycholoog worden, om andere suïcides te voorkomen." 

Sébas Diekstra, die de moeder als advocaat bijstaat, vult aan: "Wat we weten is dat Joël boos was dat er hulpverlening was ingeschakeld. Mogelijk heeft hij gedacht dat Sarah dat had gedaan en ligt daar een motief."

Op 18 juni is er een volgende zitting. Ook dan zal Donee Odegard naar Rotterdam komen. "Al duurt het maar een minuut. Ik had vandaag ook het gevoel dat Sarah erbij was. Ik doe het voor haar. Ik weet zeker dat Sarah het ook voor mij had gedaan."
 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: