nieuws

200.000 vrijwilligers ruimen zwerfafval op

© Agnes van Zoelen
Een recordaantal van 200.000 mensen heeft zaterdag meegedaan aan de zeventiende editie van de Landelijke Opschoondag om zwerfafval op te ruimen. De dag begon zaterdagochtend officieel in Rotterdam, waar Feyenoord-spelers Justin Bijlow en Bart Nieuwkoop de letterlijke aftrap verzorgden.
Buurtbewoners, bedrijven, organisaties voor buitenschoolse opvang (BSO's), verenigingen en gemeenten uit het hele land organiseerden bij elkaar zo'n 4300 acties, ten opzichte van 2500 vorig jaar.
De bedoeling van de Opschoondag is dat wijkbewoners samen de bezem halen door het park waar ze recreëren en waar hun kinderen spelen, maar een groepje buren kan tijdens de schoonmaakdag net zo goed de stoep voor hun huizen schoonvegen. Het gebeurt allemaal onder het motto 'Iedereen doet mee'.
Organisator van de Opschoondag is de stichting Nederland Schoon. Directeur Helene van Zutphen is trots op het resultaat en op de 200.000 Nederlanders die zich vrijwillig hebben ingezet voor een zwerfafvalvrije buitenruimte, zo laat ze weten.
"Deze resultaten hebben al onze verwachtingen overtroffen. Scholieren, ouderen, buurtbewoners, ondernemers en zelfs gemeenteraadsleden gingen met vuilniszakken en prikkers op pad. De initiatieven worden ieder jaar creatiever en groter, maar ik ben ook ontzettend trots op de buurtverenigingen en particulieren die met kleinschalige acties geweldig resultaat hebben behaald."
Deelnemers die hun schoonmaakactie hadden aangemeld op de website van Nederland Schoon kregen daar gratis afvalzakken en handschoenen aangeboden die ze thuis konden laten bezorgen, evenals posters waarmee ze reclame voor het evenement konden maken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl