Bewoners Rotterdam-Beverwaard vechten voor asbestvergoeding

Bewoners van huizen met 'asbestdaken' zijn dinsdag naar het Binnenhof getrokken om een petitie van 3 duizend handtekeningen aan te bieden aan PvdA-senator Nooren in Den Haag. Zij willen voorkomen dat de Eerste Kamer een wet aanneemt, waardoor zij verplicht worden hun daken vóór 2025 te vervangen. Op eigen kosten.

Ook in de Rotterdamse wijk Beverwaard zijn er zo'n tweehonderd 'asbestdaken'. De bewoners maken zich zorgen voor de renovatie. "Wij hebben daar nachtmerries over. Financieel betekent het veel", maakt bewoner Miranda Schell zich hardop zorgen.

De renovatie zou tussen de 30 en 61 duizend euro per huis kosten. "Sommige mensen moeten van 50 euro rondkomen. Dat is ondoenlijk", zegt bewoner Leo Visser.

Het lot van duizenden regiogenoten met een 'asbestdak', ligt nu in de handen van de Eerste Kamer. In Beverwaard doen ze alles voor een wonder. "Ik ga zeker vechten", is bewoonster Marleen Heezen strijdlustig.

Landelijk gaat het om zo'n 120.000 woningen met een dak met asbest. Volgens het wetsvoorstel dat nu in de Eerste Kamer ligt moeten die daken voor 2025 gesaneerd zijn. Tijdens de bijeenkomst was er veel discussie over de hoeveelheid hulp die de bewoners moeten ontvangen.

Ron Schell is in ieder geval duidelijk over zijn gedroomde oplossing: "Gemeente en rijk moeten onze daken vervangen. De huidige bedragen zijn niet te betalen. Dan pas kunnen we weer rustig slapen."

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam-Beverwaard Rotterdam
Deel dit artikel: