nieuws

Hogescholen doen studentenenquête in de ban

Hogeschool Rotterdam Kralingse Zoom
Hogeschool Rotterdam Kralingse Zoom
Hogescholen werken dit jaar niet verder mee met de uitvoering van de zogenoemde Nationale Studenten Enquête (NSE), zo meldt de Vereniging Hogescholen. Volgens de koepelorganisatie is de enquête niet betrouwbaar.
De vereniging zegt de afgelopen maanden veel klachten te hebben ontvangen, zowel van studenten als vanuit hogescholen. Deze gingen over moeilijkheden met het invullen van de vragenlijsten. Hierdoor wijkt de respons bij verschillende studierichtingen sterk af ten opzichte van voorgaande jaren", aldus de vereniging. Zo zouden bijvoorbeeld namen van studierichtingen niet juist zijn weergegeven.
Ook heeft de nieuwe privacywetgeving (AVG) gevolgen voor resultaten. Door die regels mochten al bekende studentgegevens niet langer vooraf ingevuld worden door de hogescholen. Ook waren er problemen tijdens het invullen van de lijst op tablet of telefoon.
De NSE is een grootschalig landelijk onderzoek waarin alle ingeschreven studenten in het hoger onderwijs hun mening mogen geven over het onderwijs. De informatie dient als hulp bij studiekeuze en als beleidsinformatie voor bestuurders en andere onderwijsmedewerkers.

Erasmus Universiteit

Vorig jaar kreeg de Erasmus Universiteit in Rotterdam nog een veeg uit de pan, toen op basis van de enquête over 2018 de Keuzegids Universiteiten stelde dat de groei van het aantal studenten de kwaliteit van het onderwijs aantast.
De EUR had het afgelopen jaar meer dan zevenduizend eerstejaars studenten. Vooral studies economie, bedrijfskunde en rechtsgeleerdheid trekken veel studenten aan.
"Die massaliteit komt de onderwijskwaliteit niet ten goede", stelt de gids toen. Zo schieten bij de studie rechten vooral de faciliteiten tekort, zoals onderwijsruimtes.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl