PODCAST

Voetbalmoeder Meissen in Sparta naar Voren!: ‘Rick was verkocht bij de Sparta Marsch'

Marjon Meissen te gast in Sparta naar Voren
Marjon Meissen te gast in Sparta naar Voren © Rijnmond
Na de interlandperiode verwelkomt Sparta naar Voren voetbalmoeder Marjon Meissen. Inderdaad, van verdediger Rick Meissen. Ze noemt zichzelf ook zijn facilitair manager. Zij doet zijn was en kookt dagelijks. Uiteraard wordt mama Meissen geflankeerd door Anton Slotboom, Frank Stout en Ruud van Os, terug na zijn cursus verandermanagement.
“Ik heb wisselende reacties gehoord van onze luisteraars. Sommige vonden de podcast zonder Ruud toch een beetje onthoofd”, begint Slotboom de podcast. Stout vervolgt het gesprek en vraagt aan Meissen of zij hier wel mocht zitten van zoonlief. “Ik moest het wel vragen, maar hij zei dat ik toch geen rare dingen zou zeggen”, vertelt de bakkersvrouw en medewerker van de Rabobank.
Zij is actief op social media en werd een paar weken geleden al genoemd als graag geziene gast in de podcast. "Dat had Nick Olij gezien en hij stuurde dat fragment door naar Rick", legt Marjon uit.
De sfeer onderling tussen de families is gemoedelijk, antwoordt Marjon na een vraag van Anton. “In het begin schud je de handen van elkaar. Het is niet zo dat wij op elkaars verjaardagen komen”, gaat ze verder. “De vrouwen hebben wel een groepsapp en die spreken ook regelmatig af. Het belangrijkste is natuurlijk wel dat Rick gelukkig is”, zegt ze. “Hij is vanaf het begin heel goed opgevangen door de club. Hij voelde zich meteen welkom.”
“Rick had meerdere keuzes, maar het verhaal van Sparta sprak hem aan”, vervolgt Marjon. “Hij werd uitgenodigd door Gerard Nijkamp en toen nog Maurice Steijn. Dat klikte erg goed. Hij bezocht een wedstrijd en toen was hij helemaal verkocht”, zegt ze. “Hij zei: mam, ik zat op de tribune en de Sparta Marsch begon. Ik kreeg overal kippenvel. De dag erna is het contract getekend.”

Ouders maken elkaar gek

Marjon is als voetbalmoeder erg trots en Ruud beaamt dat gevoel. “Er is niks mooier dan dat je kind een doelpunt scoort, ongeacht het niveau. Je staat met trots langs de lijn”, vindt hij. “Sommige ouders schreeuwen langs de zijlijn”, zegt Marjon. “Dan stap ik wel op ouders af. Ik heb zelf nooit gepusht. Zeker in de jeugd van profclubs maken ouders elkaar gek”, vertelt ze verder. “Staat jouw zoon nog niet op een lijstje? Heeft hij nog geen zaakwaarnemer? Dat soort dingen zijn niet gezond voor jonge spelers”, vindt ze.
Rick laat zich in ieder geval niet gek maken volgens de voetbalmoeder. “Je hoort weleens wat kritiek op de tribune, maar hij is heel koel. Ik vind hem soms iets te onverschillig”, meent Marjon. Zij vindt ook dat dit de functie is van ouders. “Iedereen wordt weleens afgezeken op z'n werk, ik ook. Het is aan jezelf om het van je af te laten glijden”, gaat ze verder. “Nu neemt het met Vinicius Jr. (Braziliaanse voetballer, die huilend op een persconferentie vertelde over racisme) absurde vormen aan. Ik kan dan wel bijna mee janken, maar ik vind wel dat je je kind bewust moet maken dat dit kan gebeuren in het leven”, besluit de 52-jarige inwoonster van Kudelstaart.

Pittig leven

Er volgt een discussie of het wel leuk is om profvoetballer te zijn. Ruud meent dat er zoveel meningen over je gevormd worden, dat je makkelijk bezwijkt onder de groepsdruk van een kleedkamer, waardoor het plezier verloren gaat. Frank plaatst daar vraagtekens bij. "Kleine Rick wilde als achtjarig ventje niks lievers dan voetballen. Nu is hij nog steeds de hele dag aan het voetballen. Niks mooiers dan dat toch?"
Marjon beaamt dat, al legt ze ook uit dat een studie erbij doen er qua tijd en belasting niet in zit. Al probeert hij wel veel te leren van zijn wedstrijden. "Rick heeft zelf een analyticus ingehuurd. Daarmee analyseert hij elke wedstrijd”, vertelt Marjon. “Hij maakt lange dagen, maar hij wil zover mogelijk komen. Je moet zelf afdwingen dat de trainer niet om je heen kan”, zegt ze. “In dat opzicht zou het fijn zijn als Vriends een transfer zou maken naar het buitenland. Het is toch een beetje de één zijn dood, de ander zijn brood.”
Kortom: een leuk inkijkje in het leven van een voetbalmoeder en profvoetballer deze aflevering. Verder komt Van Os nog met nieuwe levenslessen na zijn training en kan je drie business seats kaarten winnen voor de wedstrijd tegen Fortuna Sittard van aankomend weekend. Wil je kans maken op deze prijs, luister dan naar de nieuwe aflevering.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl