nieuws

850 intelligente bedden in Erasmus MC

Ieder moment het gewicht wegen, doorligplekken voorkomen en aan de verpleging automatisch doorseinen wanneer iemand uit bed probeert te stappen. Het zijn een paar functies van de nieuwe, intelligente ziekenhuisbedden in het Erasmus MC.
De fabrikant heeft de 850 bedden gratis aan het Rotterdamse ziekenhuis gegeven voor een groot wetenschappelijk onderzoek, dat de komende vijftien jaar loopt. Het is de bedoeling dat de bedden het werk van verpleegkundigen verlichten, maar ook moeten problemen bij patiënten eerder duidelijk worden.

Uitstapstand

De intelligente bedden registreren het als een patiënt uit zijn of haar bed gaat. Er volgt dan een exit alarm. Met één druk op de knop kan het bed in de uitstapstand gezet worden, zodat de patiënt makkelijker uit bed kan stappen. Die functie is vooral prettig voor veel oudere patiënten, van wie er steeds meer in het ziekenhuis te vinden zijn.
De bedden hebben verder een ingebouwde weegschaal. Het gewicht van patiënten wordt vanaf 2020 rechtstreeks doorgeseind naar hun dossier. Ook de afstelling van de rugsteun is verbonden met de computer, noodzakelijk voor iedereen die beademing nodig heeft.
Bij een verhoogd risico op doorligwonden kunnen in het matras speciale luchtcellen worden opgeblazen. Tot nu toe moet de patiënt in zo'n geval van bed wisselen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl