nieuws

Vierde getuige in moordzaak Caroline van Toledo

In de Oostvoornse kofferbakmoord heeft zich een nieuwe, vierde getuige gemeld, die de status van 'anonieme, bedreigde getuige' wil. Het is een van de redenen om de rechtszaak, die dinsdag zou beginnen, uit te stellen. Een andere reden is dat de moeder van verdachte Leon van M. terminaal is.
De Rotterdamse rechtbank had vier dagen uitgetrokken voor het proces. Dinsdag zouden meerdere deskundigen worden gehoord, vooral over het DNA-materiaal dat bij het slachtoffer Caroline van Toledo is aangetroffen. De experts zijn allemaal afgebeld. Een van hen is Richard Eikelenboom, die speciaal voor de zaak was overgekomen uit de Verenigde Staten.
Lees meer: Rechtszaak Oostvoornse kofferbakmoord uitgesteld
Caroline van Toledo werd in september 2005 dood aangetroffen in de kofferbak van haar uitgebrande auto. De wagen stond op recreatiegebied Kruininger Gors in de gemeente Westvoorne.

Rommel

De nieuwe getuige heeft verklaard dat de broer van Leon en een vriend naar het huis van Caroline van Toledo in Oostvoorne waren gegaan en haar hadden geslagen. Ze riepen Leon erbij "om de rommel op te ruimen". Hij zou Caroline in de kofferbak van haar auto hebben gelegd en de wagen in brand hebben gestoken.
Van M. ontkent iets met de moord te maken te hebben. Als verdachte heeft hij een tijdlang vastgezeten. Momenteel is hij op vrije voeten, maar moet wel een enkelband dragen.
Advocaat Pieter Hoogendam: "Deze nieuwe verklaring wijkt weer af van die van getuige Rutger de Jager. Daarin speelde de vader van Leon een belangrijke rol. We hebben nu vier scenario's. Wat gaat het OM daarmee doen?" Zowel De Jager als de nieuwe getuige noemt wel eenzelfde motief: Van Toledo zou zijn overvallen, omdat zij in een apotheek werkte en mogelijk aan spullen, aan pillen kon komen.
Hoogendam gaat in beroep tegen de beslissing om de nieuwe, vierde getuige de status 'anoniem' en 'bedreigd' te geven. De zaak dient nog deze week. Het is onduidelijk wanneer de rechtszaak daarna verder kan.

Achtervolgd

Justitie wilde dat het verhoor van de andere getuigen sowieso achter gesloten deuren zou plaatsvinden. Zonder pers en publiek dus. "Ze voelen zich angstig", zei de officier van justitie. "Een getuige heeft het idee dat hij wordt achtervolgd."
Zij doelt daarbij op Rutger de Jager, die heeft verteld dat hij achtervolgd en bedreigd wordt. De Jager: "De auto die mij volgde, staat ook op camera. De politie weet dat. Later ben ik nog klemgereden en werd er een vuurwapen op mij gericht."
Een andere getuige, Dave S., heeft eerder al gezegd dat hij eigenlijk geen trek meer heeft om een verklaring af te leggen tegenover de rechter. Mocht hij weigeren, dan kan de rechter besluiten hem te gijzelen en dwingen naar de rechtbank te komen.
Officier van justitie Luijpen: "Ik heb er onderhand een dagtaak aan om de getuigen te managen." De rechter besloot uiteindelijk om de deuren niet te sluiten, als de getuigen worden gehoord. "Openbaarheid is een belangrijk beginsel", was daarvoor het argument.
De familie van Caroline van Toledo was voor het eerst niet aanwezig bij de zitting op de rechtbank. Advocate Yvonne van der Hut: "Zij wisten dat het vandaag niet zou doorgaan. Natuurlijk waren ze teleurgesteld, omdat ze naar deze datum hadden toegeleefd. Maar ze hebben vertrouwen in de uitkomst."