VIDEO: Koningin Máxima onder de indruk van Fotomuseum Rotterdam

Koningin Máxima heeft dinsdagochtend het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam bezocht. Daarbij had ze speciale aandacht voor het restauratieatelier, waar een eigen techniek is ontwikkeld voor het restaureren van beschimmelde dia’s.

"Het fotomuseum heeft zes miljoen foto’s en archiefbeelden hier opgeslagen in het museum. Die bewaren wij, maar we brengen ze ook terug naar het nu", vertelde Birgit Donker, directeur van het fotomuseum. "Het is belangrijk dat de foto’s worden gerestaureerd, maar ook dat wij ze tonen aan het publiek."

Het fotomuseum heeft een eigen techniek ontwikkeld om beschadigde dia’s te restaureren. Koningin Máxima bekeek onder meer het restauratieatelier, waar de afgelopen twee jaar meer dan 42 duizend foto's van Ed van der Elsken zijn gedigitaliseerd.

"Wij hebben het archief van Ed van der Elksen, een van de beste fotografen van Nederland. In dat archief zitten onder andere 42 duizend kleurendia’s, die zijn aangetast door schimmel. Alle 42 duizend dia’s hebben wij schoongemaakt", lichtte Donker toe. 

Het resultaat van de restauratie is vanaf 25 mei te zien tijdens de expositie Lust for Life - Ed van der Elsken.

De koningin was onder de indruk van het vele werk dat de restauratoren hebben verricht. Rond 11:45 uur vertrok Máxima weer.

 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: