nieuws

Dordtse schrijft boek over ontvoering zoontje

ROTTERDAM - De geruchtmakende ontvoering van het -toen 7-jarige- Dordtse jongetje Alaya was in oktober 2004 één van vele honderden gevallen van internationale kinderontvoering.
Het kind werd door de vader, de ex-vriend van Nijhof, meegenomen naar Tunesië. Een land waarmee Nederland géén uitleveringsverdrag heeft.
Toch kwam er een happy end. Als eerste vrouw in ons land kreeg Loudy Nijhof na anderhalf jaar strijd haar kind terug uit een zogeheten niet-verdragsland. Zaterdag verschijnt haar boek over die bizarre periode.

Verhuizing naar Tunesië

Op 19 april 2006 eindigde de nachtmerrie van de Dordtse moeder. In haar boek beschrijft Loudy Nijhof al haar belevenissen. Om haar kind niet uit het oog te verliezen verhuist ze naar Sousse, de badplaats waar het kind verblijft bij de familie van haar ex. Ze dwingt via de Tunesische autoriteiten af, dat ze haar kind af en toe mag zien. Via rechtzaken probeert ze ook het ouderlijk gezag te krijgen, om het kind mee terug naar huis te kunnen krijgen.
Spanningen liepen hoog op
Het lijkt een strijd tegen de klok, want de celstraf van haar ex loopt bijna af. Maar dan steekt het Openbaar Ministerie in Dordrecht zijn nek uit en zorgt dat de man langer vast blijft zitten en zelfs gegijzeld kan worden, tot het kind terug is. De spanningen tussen Nijhof en haar schoonfamilie lopen hoog op.

Media wordt ingeschakeld

Twee journalisten, André Oerlemans (AD De Dordtenaar) en Thijs Blom (Radio Rijnmond) volgden de zaak op de voet en deden regelmatig verslag. Samen met het Dordtse gemeenteraadslid Leny Kuhlemeier blijven ze ook de Nederlandse en Tunesische autoriteiten met vragen bestoken. Om de druk te verhogen schakelen ze Tweede Kamerleden en andere media in. Als NOVA in Tunesië opnames gaat maken, lijkt er een doorbraak te komen. Een foute vertaling van de TV-reportage zorgt bijna voor een mislukking, maar al snel keert het tij. En waar niemand op rekende gebeurt toch. Op 19 april 2006 landden moeder en zoon veilig op Schiphol

Aanklacht tegen Nederlandse autoriteiten

De auteur beschouwt haar boek niet als een soort dagboek of geromantiseerd verhaal: "Ik heb getracht zo goed mogelijk mijn ervaringen op papier te zetten en ik kan er niet omheen, dat het ook een aanklacht is geworden tegen de Nederlandse autoriteiten, die in dit soort gevallen van internationale kinderontvoering niets voor je doen".
De Dordtse burgemeester Arno Brok krijgt zaterdag het eerste exemplaar van het boek overhandigd.