Britse Jillian uit Herkingen genaturaliseerd uit onzekerheid over Brexit

De van oorsprong Britse Jillian Bryant-Kramer uit Herkingen leeft al enige tijd in onzekerheid. Komende vrijdag is de dag dat er een beslissing valt over de Brexit. Een harde Brexit ligt op de loer en zou voor Jillian, en vele tienduizenden andere Britten in de regio, grote gevolgen kunnen hebben.

Jillian woont al 42 jaar in Nederland, maar door de Brexit zou haar verblijfsvergunning kunnen komen te vervallen waardoor ze het land zou moeten verlaten. Jillian had geen zin om die eventuele gevolgen af te wachten en nam het zekere voor het onzekere: ze besloot zich te naturaliseren tot Nederlandse. 

Maandag was het zover. Tijdens een speciale naturalisatieceremonie op het gemeentehuis van Goeree-Overflakkee overhandigde burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman haar het Bewijs van Nederlanderschap. Met dit bewijs kan zij, ook na een harde Brexit, gewoon in Nederland blijven.

"De ceremonie was heel relaxed en mooi", zegt Jillian een dag later. "Maar het was ook een verrassend emotioneel moment voor mij. Waar die emotie vandaan kwam, weet ik niet precies. Maar bij het uitspreken van de zin 'Zo waarlijk helpe mij God almachtig', moest ik wel even slikken."

Voor Jillian zijn de onzekerheden of ze in Nederland mag blijven, nu verdwenen. "Ik ben nu burger van Nederland. Wat ze ook gaan doen, wat ze ook beslissen: voor mij heeft het geen gevolgen meer."

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Goeree-Overflakkee Herkingen
Deel dit artikel: