nieuws

Tien jaar cel en tbs voor doodsteken medewerker tbs-kliniek

De rechter heeft een patiënt van tbs-kliniek de Kijvelanden in Poortugaal veroordeeld tot tien jaar cel en tbs. Michel T. (46) stak in februari 2017 een medewerker van de kliniek dood met een schaar.
Hij had sociotherapeut Arnd Otten (25) om de schaar gevraagd om een draadje van zijn trui mee af te knippen. Otten werkte nog maar een week in de tbs-kliniek. Hij overleed twee dagen na de steekpartij aan zijn verwondingen.
Lees meer: Fatale steekpartij Kijvelanden: droombaan werd nachtmerrie
T. denkt dat hij in een vlaag van verstandsverbijstering heeft gehandeld. Mogelijk kwam dat doordat hij het medicijn Ritalin had gesnoven.

Buitengewoon gevaarlijke man

Justitie wijst erop dat de man een geschiedenis heeft van agressief reageren. Tijdens de rechtszaak zat hij met handboeien om, wat zeer zeldzaam is.
Ook de rechter ziet een patroon in het gedrag. "Sinds zijn jeugd is sprake geweest van plotselinge, agressieve uitbarstingen. De verdachte is gevoelig voor bejegening en krenking. De rechtbank stelt vast dat sprake is van een buitengewoon gevaarlijke man."
T. was al eerder veroordeeld voor een poging doodslag uit 1998. Sinds die tijd heeft hij zich veelvuldig gewelddadig gedragen tegenover medewerkers van verschillende tbs-klinieken en andere tbs'ers.
Het Pieter Baan Centrum schat de kans op herhaling als hoog in als T. niet wordt behandeld in een streng beveiligde omgeving en medicatie krijgt. De straf was dezelfde als de eis van justitie.
De familie van Arnd Otten krijgt een schadevergoeding van 280.000 euro. Persrechter Gert-Jan Wouters: "Dat is een fors bedrag en dat ziet voornamelijk op gederfd levensonderhoud wat zijn partner nu door zijn dood moet missen."

Inspectie kritisch

De Inspectie voor Justitie en Veiligheid schreef eerder een kritisch rapport over de situatie in de Kijvelanden. Door personeelstekort en een hoge werkdruk was er onvoldoende zicht op de patiënten. De inspectie heeft inmiddels geconstateerd dat er verbeteringen zijn doorgevoerd.
Cees den Bakker, woordvoerder van Fivoor/de Kijvelanden:"Er is meer personeel werkzaam op de afdelingen. De inwerkperiode voor nieuw personeel is verlengd. Verder hebben we een strenger medicatiebeleid ingevoerd."
Den Bakker zegt tevreden te zijn dat Michel T. is veroordeeld. "Als kliniek hebben we ons natuurlijk gerealiseerd dat we Arnd Otten geen veilige werkomgeving hebben kunnen bieden. Dit is voor de familie een ontzettend tragische gebeurtenis. Ook in de kliniek wordt dat nog dagelijks ervaren. Een straf is geen genoegdoening voor het leed dat is aangedaan, maar er is wel recht gesproken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp: +3197012113165 of mail: nieuws@rijnmond.nl!