Stel vrijgesproken van moord op dochter Joëlle

De rechter in Rotterdam heeft een echtpaar vrijgesproken van de moord op hun dochter. De 29-jarige Joëlle Tromp overleed in januari 2012.

Destijds werd haar dood als zelfmoord gezien. Jaren later ontstond twijfel, na verklaringen van familieleden. Justitie ging er vanuit dat de moeder en stiefvader een euthanasiemiddel hadden toegediend. Er was tien jaar cel tegen beiden geëist. 

Volgens de rechter is er geen sluitend bewijs dat Joëlle is vermoord. Zo zijn de verklaringen van de getuigen deels tegenstrijdig. Ook sluit de rechter niet uit dat de herinneringen van de getuigen niet volledig betrouwbaar zijn.

Een opvallend aspect in de verklaringen was dat verdachte Linda H. zelf zou hebben gezegd dat zij Joëlle een euthanasiemiddel had toegediend, dat was besteld in China. Het zou gaan om de stof pentobarbital. Toen het lichaam van Joëlle werd opgegraven, werd inderdaad pentobarbital aangetroffen. Ook vond de recherche een betaling aan een Chinese particulier.

Doodsoorzaak

De rechter zegt dat de doodsoorzaak niet vaststaat en daarmee ook niet de rol van pentobarbital. Ook is niet bekend of de Chinese bestelling pentobarbital betrof. "Zelfs als dat zou vaststaan, is nog niet bewezen dat de verdachten dit middel hebben toegediend."

De rechter wijst erop dat er een afscheidsbrief van Joëlle is gevonden, die kan duiden op zelfmoord. Ook hebben de verdachten altijd ontkend dat zij hun dochter tot euthanasie hadden gedwongen.

De pleegbroer van Joëlle, Frank Spies(35), was naar de politie gestapt om aangifte te doen tegen Linda H. Hij is zeer teleurgesteld over de vrijspraak. "Ik ben echt ontgoocheld. Ik had gedacht dat de rechter meer waarde zou toekennen aan mijn verklaring."

Spies had een bijzondere band met Joëlle: door haar toedoen was hij als pleegkind bij het gezin gekomen. Op een moment dat hij het heel moeilijk had in zijn leven. "Ze was mijn redding." Maar hij voegt eraan toe dat hij ook altijd een goede band had met zijn moeder, Linda H."Ik heb haar altijd geloofd, toen ze zei dat ze Joëlle had geholpen bij de zelfmoord. Later werd mij duidelijk dat het tegen de wil was van Joëlle."

Suïcidaal

Volgens Frank Spies had zijn pleegzus wel psychische problemen, maar was zij niet suïcidaal. "Het was een schreeuw om aandacht. Ze had net een nieuwe hond, een pub, die ze aan het trainen was. Het was onlogisch dat ze op dat moment uit het leven zou stappen. Ze zou dat ook nooit doen zonder afscheid te nemen van ons."

Hij bestrijdt het oordeel van de rechter dat zijn herinneringen aan gesprekken met Linda niet helemaal betrouwbaar zouden zijn. "Ik heb een olifantengeheugen." Boos is hij nog steeds, dat de Rotterdamse rechter hem geen spreekrecht heeft gegeven. De rechter verhinderde dat, omdat Spies als pleegkind geen bloedband had met Joëlle.

"Het spreekrecht is bedoeld voor naasten, voor mensen met een nauwe band met het slachtoffer. De rechter heeft de wet wel heel letterlijk genomen, maar onvoldoende gekeken naar de bedoeling ervan."

Gevaar

Frank Spies zegt niet direct behoefte te hebben aan contact met zijn pleegmoeder Linda H., nu zij per direct op vrije voeten is gesteld. "De vrijspraak is een verlies voor de maatschappij. Zij is een gevaar. Ik ben bang voor een volgend slachtoffer."

Justitie heeft aanvankelijk naar vier sterfgevallen in de omgeving van Linda H. gekeken. Daaronder was ook een tweede dochter, Thirza. Justitie heeft vooralsnog alleen de dood van Joëlle als misdrijf aangemerkt.

De zaak kwam enkele jaren geleden aan het rollen na een grote zedenzaak in Meerkerk. Dat zette de recherche op het spoor van meerdere dubieuze sterfgevallen rond therapeutisch centrum Hoeve Jedidja in Meerkerk. Linda H. en haar man Leo den H. waren werkzaam bij de instelling, waar psychiatrische patiënten werden opgenomen.

 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: