nieuws

Bijzondere wespensoort ontdekt op Rotterdams dak

Er is een zeldzame wespensoort ontdekt in Rotterdam. Het gaat om een sluipwesp die nog geen Nederlandse naam heeft omdat hij nog niet eerder in Nederland is gevonden. Het minuscule beestje is gevonden in de daktuin van Erasmus MC.
Studenten van de Wageningen Universiteit deden er onderzoek naar insecten. Het onderzoek is een initiatief van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam dat wil weten of groene daken ook echt bijdragen aan de biodiversiteit.
Hier en op verschillende groendaken en daktuinen in Nederland zijn afgelopen zomer insectenvallen geplaatst en zo werd deze wesp ontdekt. In eerste instantie hadden de onderzoekers geen idee om welke soort sluipwesp het ging. Maandenlang werd het beestje heen en weer gestuurd en werd er onderzoek naar gedaan door meerdere deskundigen. Uiteindelijk had expert Kees van Achterberg de oplossing: Het is de Idiasta dichrocera, een insect dat normaal gesproken niet in Nederland voorkomt.
Een leuk toeval is dat juist déze ontdekking zo dichtbij bij het Natuurhistorisch museum is gedaan. Maar volgens studente Eva Drukker - die stageloopt bij Bureau Stadsnatuur - is de daktuin op het EMC geen typische daktuin, maar juist bijzonder omdat er flinke bomen staan.
Nieuwsgierigen kunnen de wesp bewonderen in de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.
De wesp (Idiasta dichrocera) lijkt verdacht veel op een mier. Het is een klein beestje van nog geen halve centimeter. Hij komt vooral voor in andere Europese landen als Zweden en Rusland en in Aziatische gebieden. Hoe deze sluipwesp in Rotterdam terecht is gekomen, is een raadsel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl