CRIMINALITEIT

Bange buurman zet muur van zandzakken na meerdere explosies

Acht grote zandzakken staan tussen beide tuinen.
Acht grote zandzakken staan tussen beide tuinen. © Rijnmond
Voor de buurman van de veroordeelde Schiedamse drugscrimineel René F. is de maat vol. Na een reeks van invallen, aanhoudingen en explosies heeft hij zandzakken geplaatst op de grens van zijn tuin met die van F. Hij is bang voor een nieuwe explosie, met schade aan zijn huis en woning tot gevolg. "Ik wil niet nog een keer scheuren in mijn muur hebben."
Het is een bizar gezicht: naast de dichtgetimmerde woning van F. aan de Schiedamse Heelmeesterstraat staan acht grote, witte zakken gevuld met zand. Gewicht: zo'n achtduizend kilo. Gezien vanuit de woning van F. ziet 'de muur' er somber uit, maar aan de andere kant is die versierd met kleurrijke kindertekeningen. Van een knuffelbeer tot een aardbei en een ijsje: kunstwerkjes fleuren de zakken op. De zakken moeten nieuwe schade bij een explosie voorkomen.
De bezorgde buurman (61) heeft de tekeningen gemaakt en zijn kleinkinderen hebben die ingekleurd, vertelt hij. "We willen van de nood een deugd maken. Er een glimlach bij de direct omwonenden proberen uit te halen", zegt hij. Komend paasweekeind worden de tekeningen verder ingekleurd.
De zandzakken zijn versierd met tekeningen
De zandzakken zijn versierd met tekeningen © Rijnmond
De buurman van F. kan al lange tijd niet meer slapen. Hij gebruikt slaappillen om nog een beetje een nachtrust te hebben. Halverwege maart ging het voor het laatst mis: midden in de nacht klonk een harde knal bij het huis van de topcrimineel. Een paar dagen later ging er ook een explosief af bij de woning van zijn moeder, waar het eerder óók al raak was. Zelf merkte F. niets van de explosie bij zijn huis; hij zit al een tijd in de gevangenis. Maar zijn buurman was klaarwakker en is sindsdien hartstikke bang.
De schade na de meest recente explosie aan het adres van F. in Schiedam.
De schade na de meest recente explosie aan het adres van F. in Schiedam. © MediaTV

Auto total loss

De schade aan de woning van de buurman was aanzienlijk: de keukenmuur was ontzet, de voordeurpost stond uit het lood en in de muur zaten flinke scheuren. Op het moment van de explosie stond de auto van zijn vrouw voor de deur. "Die had amper schade, dacht ik."
Maar die inschatting was verkeerd. "De drukgolf van de explosie, was door de auto gegaan en heeft 'm als het ware van binnenuit opgeblazen", vertelt de buurman. De auto was total loss. De verzekering vergoedde de dagwaarde van de auto.

Zelf stappen gezet

Na de laatste explosie, klopte F.'s buurman aan bij de toenmalige burgemeester van Schiedam. Die reageerde met brieven en kwam niet in actie, dus nam de buurman het heft in eigen handen. Burgemeester Bergmann, die kort geleden is benoemd, deed het beter: hij stond zes dagen na de laatste explosie al op de stoep om buren een hart onder de riem te steken.

Impact

De impact van de reeks incidenten is groot. "Mijn kleinkinderen willen niet meer bij me slapen", vertelt de buurman geëmotioneerd. Wel geven de zandzakken hem rust: het voelt veiliger zo.
Verder passen hij en zijn vrouw hun leven aan. "We zetten de auto niet meer voor de deur, maar verderop", noemt hij als voorbeeld.
De zandzakken geven de buurman enigszins rust.
De zandzakken geven de buurman enigszins rust. © Rijnmond
Andere buurtbewoners juichen de zandzakken toe, vertelt de buurman. Eerder uitten zij al hun frustratie nadat er wéér een explosief afging. "Het is al dertig jaar ellende met deze familie. Ze horen niet in deze rustige straat", zei een buurtbewoner toen.

Gevangenisstraf

F. kreeg in december te horen dat hij dertig maanden de gevangenis in moet. Hij is veroordeeld voor betrokkenheid bij een drugslab op Goeree-Overflakkee. Tijdens de rechtszaak zei hij dat hij op meerdere dodenlijsten staat.
Er loopt ook nog een zaak tegen F. rondom de vergismoord in Lansingerland in 2014. Daarbij kwam Rob Zweekhorst uit Berkel en Roderijs om het leven. F. zou de opdrachtgever zijn van de liquidatie. Hij ontkent iets te maken te hebben met de moord.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl