Hoogleraar Erasmus Universiteit wordt voorzitter van integriteitscommissie NOC*NSF

Sportkoepel NOC*NSF stelt een integriteitscommissie in, die onafhankelijk advies moet geven over ethische kwesties. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in de Volkskrant. Voorzitter van de commissie wordt Pauline Meurs, hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Aanleiding om de commissie in het leven te roepen is onder meer de kwestie rond oud-bestuurslid Camiel Eurlings, die zijn ex-vriendin mishandelde. Eurlings weigerde in eerste instantie op te stappen bij NOC*NSF,  ondanks de druk die op hem werd uitgeoefend.

Uiteindelijk legde de oud-minister begin 2018 zijn IOC-lidmaatschap neer, waarmee ook een eind kwam aan zijn bestuursfunctie bij de Nederlandse sportkoepel.

Advies van buitenaf

"De zaak-Eurlings en andere situaties uit de afgelopen paar jaar op het terrein van ethiek en integriteit hebben ons geleerd dat wij af en toe behoefte hebben aan advies van buitenaf", zegt NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis in de Volkskrant. Volgens hem draagt extern advies bij aan een transparantere en meer integere organisatie.

Wanneer de commissie begint, is nog niet bekend. Eerst moet er worden gezocht naar twee andere leden. Volgens de woordvoerder van NOC*NSF kostte het even tijd om de commissie handen en voeten te geven. De sportkoepel heeft het afgelopen jaar advies in gewonnen bij collega's in het buitenland, maar ook bij integriteitscommissies in bijvoorbeeld de zorg.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: