PERSOONLIJK

Nadat 'Papa Jay' door een crowdfunding een ton cadeau kreeg, kwamen er veel negatieve reacties

Jay met zijn kinderen en nieuwe liefde Saffiera
Jay met zijn kinderen en nieuwe liefde Saffiera © Privéfoto
Papa Jay (38) heeft de afgelopen jaren nogal wat meegemaakt: Hij kreeg een ton cadeau, trouwde met zijn Saffiera, verkaste met het gezin naar een nieuw huis én verwelkomde een zesde kindje. Nu is zijn leven een stuk rustiger, maar voor zijn vrouw is het tegenovergestelde waar.
De Rotterdamse Jay Lopez (40), ofwel 'Papa Jay', werd als alleenstaande vader van vijf kinderen bekend door het NPO-programma Een Huis Vol. Van 2017 tot 2019 zagen kijkers hoe hij elke dag om 05:00 uur opstond om ontbijt te maken voor zijn gezin. Naast zijn werk als vloerenlegger ging hij thuis door met nagels lakken, haren knippen en verjaardagen regelen; het was altijd spitsuur in huize Lopez.
Inmiddels zijn de kinderen een stuk ouder. Talitha is al 18 jaar en ook Danilo wordt dit jaar volwassen. Terwijl Jairo (15) zijn best doet op de middelbare school, zijn Jordan (11) en Félice (10) bezig met de bovenbouw van de basisschool. Het gaat goed met ze, vertelt Jay.
Fijn, want de afgelopen tijd veranderde er heel wat voor het gezin. Dat begon met een ogenschijnlijk onschuldige ontmoeting: Een vriend van Jay stelde hem voor aan de nu 38-jarige Saffiera. Liefde op het eerste gezicht was het voor beiden niet. Ze praatten af en toe wat, het was altijd gezellig, maar verder gebeurde er niks.
Totdat Saffiera naar Jays verjaardag kwam. Daar realiseerde ze zich ook pas dat Jay een bekende televisievader is. Die ontdekking is nogal schrikken, zou je denken, maar Saffiera voelde dat geen moment. “Veel mensen vragen zich af waarom ik niet gillend ben weggerend. Dat heeft misschien te maken met hoe Jay het heeft gedragen, ik voelde geen paniek. Het bracht alleen wat meer inhoudelijke gesprekken met zich mee."
Saffiera en Jay
Saffiera en Jay © Privéfoto

Verhuizing

Van het een kwam het ander. Saffiera en Jay vertrekken in december 2020 als gezin naar een nieuw huis. Nogal een verschil, van alleen wonen naar een huis met vijf kinderen. “Toen ik de kinderen net leerde kennen was alles heel speels. Nu de kinderen ouder zijn en naar de middelbare school gaan is alles een stuk dynamischer. Ik had voorheen altijd van 09:00 uur tot 15:00 uur het huis voor mezelf alleen, maar nu is er altijd wel iemand thuis.”
Voor de kinderen was het ook nieuw om weer een vrouw in huis te hebben, vertelt Jay. “Ik heb niet tegen Saffiera gezegd hoe ze met de kinderen moest omgaan, en andersom liet ik de kinderen ook helemaal zelf uitvinden hoe ze met Saffiera om moesten gaan. Félice schreeuwde vroeger altijd: ‘Koop een moeder voor mij!'. Maar ik kan natuurlijk niet zeggen: kijk, dit is Saffiera, jullie nieuwe moeder. Uiteindelijk werd het een heel mooi proces. De eerste keer dat Saffiera bleef slapen, wilde niemand naar z’n eigen kamer. Iedereen ging op mijn bed zitten, van: o, wat gezellig, we gaan logeren.”

Rustiger vaarwater

Voor Jay is het leven een stuk rustiger geworden met Saffiera aan zijn zijde. De afgelopen jaren waren nogal een hectische tijd voor hem: dankzij Een Huis Vol werd hij veel herkend. Dat leverde een hoop aandacht op, ook uit verrassende hoeken. “Ik vond lingerie in de brievenbus en kreeg huwelijksverzoeken op Instagram”. Ook toen Jay al met Saffiera was. “Nadat we getrouwd waren, werd het minder.”
Daarnaast gebeurde er nog iets speciaals in het leven van de familie Lopez. Een kijker van Een Huis Vol was zo onder de indruk van papa Jay, dat hij besloot een inzamelingsactie te houden, zowel om Jay's financiële zorgen te verlichten en als spaargeld voor de kinderen. De kijker mikte op vijfduizend euro, maar haalde na alle aandacht bijna een ton op. Dat was heel gek, zegt Jay.
Het leverde negatieve reacties op, zowel op social media als in het echt. “De helft is naar de belastingdienst gegaan. Maar toch wilde iedereen wat van me. Bij het benzinestation kwam een boze man op me af: of ik de auto van zijn gedoneerde geld had gekocht. Ik zei: geef me je rekeningnummer, dan krijg je je geld nu terug.” Daarnaast gebeurden er ook rondom het huis gekke dingen: er zaten af en toe krassen op de auto en de banden zijn ooit lek gestoken. “Niemand weet wat dat met je doet, niemand heeft je geleerd zo’n groot cadeau uit te pakken.” Nu de mediastorm is gaan liggen, is het gelukkig een stuk rustiger, vertelt hij.
Jay wil het liefst nóg vijf kinderen, vertelt hij.
Jay wil het liefst nóg vijf kinderen, vertelt hij. © Privéfoto

Drukker

Terwijl het leven voor Jay overzichtelijker is geworden, is dat van Saffiera juist flink drukker. Ze ging van een appartement voor haarzelf naar een druk gezinsleven. ‘Ik moest even wennen aan het gebrek aan solomomenten’, vertelt ze. “Zeker toen Noëlla geboren werd, was dat voorbij.” Jazeker: bijna twee jaar geleden kwam er een zesde kindje bij voor de familie Lopez. “De kinderen waren door het dolle heen toen we het vertelden."
Een baby zorgt voor een heel andere dynamiek, zegt Saffiera. “Je slaapt ‘s nachts veel minder.” Maar heel gezellig is het ook, bevestigt ze. Betekent dit dat er nog een kindje bij zou kunnen komen? Saffiera sluit het niet uit, Jay wil er het liefst nog vijf bij. “Maar dan moet ik wel gaan bijklussen als stripper.”

Een Huis Vol

Gaat de familie ooit nog terugkomen in Een Huis Vol? Die kans lijkt niet zo groot te zijn. Het lijkt de kinderen wel heel leuk, volgens Jay. “Vooral Félice denkt: geef me het script en ik ga voor de camera staan”. Ook Jay staat ervoor ook open, maar hij wil meer inspraak in de afleveringen. “De NPO bepaalt precies voor je wat er gefilmd en uitgezonden wordt. Ik wil er wel een eigen draai aan kunnen geven.”
Saffiera ziet het minder zitten om gevolgd te worden door camera’s. “Voor mij heeft een televisieprogramma weinig toegevoegde waarde”, zegt ze. “Je weet nooit wat de programmamakers uiteindelijk van de opnamen maken.” Gelukkig deelt Jay wel veel op social media, dus echte fans van de familie Lopez kunnen online zien waar de familie op vakantie gaat, hoe Jay een eitje bakt met Noëlla en Félice de sterren van de hemel zingt.
Wat dat betreft, is er niet veel veranderd, vindt Jay. “Ook de wekker gaat nog steeds om 5 uur ‘s ochtends.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl