ROTTERDAM

Stoppen voor je het écht zat bent: Marijke trekt stekker uit winkel Witte de With

Marijke Meijer stopt voor ze het echt zat wordt
Marijke Meijer stopt voor ze het echt zat wordt © Rijnmond
Marijke Meijer begon 14 jaar geleden een winkeltje op de Witte de Withstraat en dat werd een begrip. Toch sluit ze over twee weken voorgoed de deuren van Sluijter & Meijer. Met pijn in hart, maar ze is er klaar mee. Rijnmond kwam een dagje op bezoek bij de toch wel iconische winkel met, ja... met wat eigenlijk? Marijke: “Pas jaren later kwam ik erachter: verrek, ik heb een concept store!"
“Dag mevrouw. Ik zie in de etalage een kaart met een margriet, verkoopt u deze?” Marijke trekt de desbetreffende kaart uit het kaartenrek. Ze lopen samen naar de mahoniehouten toonbank. “Ik heet Margriet,” zegt de vrouw. “Dus moest u deze kaart wel kopen,” vult Marijke aan. “Nee,” zegt Margriet, “dan blijf ik aan de gang. Maar vanochtend heb ik er één geplant onder de boom die mijn overleden man daar vier jaar geleden heeft neergezet."
“Voor ik deze winkel had, had ik dit al,” zegt Marijke als de klant met haar kaart weer naar buiten loopt. “Liet ik twee bussen voorbij rijden, omdat iemand om mijn nek hing omdat zijn vrouw er niet meer was. In de winkel werd het alleen maar meer. Ik heb hier hele levensverhalen gehoord."
De pui van Sluijter & Meijer
De pui van Sluijter & Meijer © Rijnmond
Aan de ramen hangen posters met 'sale'. Op de toonbank ligt de nog wat meer aansporende variant met 'Alles moet weg’. “Ik heb nog een beetje koudwatervrees om die dingen op te hangen. Sommige klanten moesten zelfs huilen.” Ze grinnikt. “Een beetje alsof ik publiek bezit ben.”

Hoe het heet?

Ze begon de winkel 14 jaar geleden samen goede vriendin Carla Sluijter, de andere helft van de naam. Ze verkopen wat ze zelf leuk vinden: kleding, kunst en cadeaus. Marijke: "Ronald van skatewinkel RSI verderop zei, wat gaan jullie doen? Mensen kunnen leuke dingen bij ons kopen, zeiden wij. Maar hoe heet dat dan, zei hij."
Ze kwamen er niet uit. “Het werd toch maar gewoon 'kleding, kunst, cadeaus’. Marijke somt het op alsof het een mantra is. “Ik las jaren later een review over ons waarin werd gesproken over een conceptstore. Toen dacht ik: 'Oh verrek, ik heb een conceptstore.'
Er zijn in haar zaak zo’n 50 exposities geweest van kunstenaars. Betaalbare schilderijen, die ze zelf mooi of tof vond. De laatste kunstenaar die ze heeft hangen, is inmiddels een goede vriend van haar; Ronnie Roteb. Ze wijst op een aapje op een zeefdruk. “Ik wilde nooit tatoeages. Maar dit aapje, ga ik toch laten zetten. Op mijn schouderblad.”

Muppet Show

Tijdens het gesprek loopt Pieter van wijnbar Het Eigendom (‘zijn we mee op vakantie geweest’) binnen om zijn menukaart te laten zien en komt Dick van Van der Vlies & Koers (‘zit om de hoek, maakt zúlke mooie dingen') langs voor koffie. Haar zaak is niet alleen voor klanten een toevluchtsoord, voor veel ondernemers ook. En niet vergeten voor de duiven. Ze wachten op de dakrand boven de winkel tot Marijke naar buiten komt met een handje voer. "Dat doe ik drie keer op een dag."
Haar favoriete klant? Direct antwoord. “Wil. Een vrouw van 72, vrij extravagant in uiterlijk. Ze laat Koekie uit, de hond van Bas Bakt. Haar vriendin heet ook Wil. Kwamen ze hier op een zaterdag, kregen ze een kopje koffie van me en dan gingen ze alle klanten beoordelen. 'Ja leuk meid', of 'nee, dat staat je te ouwelijk.' Als die twee ouwetjes op het balkon van de Muppet Show.”
Marijke: "Op maandag en dinsdag zie je hier geen duiven, want dan ben ik gesloten"
Marijke: "Op maandag en dinsdag zie je hier geen duiven, want dan ben ik gesloten" © Rijnmond
Haar zaak werd vanaf het begin enthousiast ontvangen, maar de cijfers waren nog niet denderend. Gaf niet, want ze vond het te gek, een eigen winkeltje op de Witte de With. Haar compagnon dacht er anders over. In 2016 wilde Sluijter stoppen, voor Marijke onverwacht. Het werd een pittige zakelijke scheiding, die ook doorwerkte in de vriendschap. “Maar achteraf was het óók goed. Ik kon mijn eigen stijl helemaal doorvoeren. En na een jaar ging ik zelfs winst draaien.”
Sluijter & Meijer loopt grotendeels op commissie. Dat betekent dat een maker of inkoper spullen kan verkopen via Marijke. “Ik verkoop alleen dat wat ik mooi vind. Anders komt het niet in mijn zaak. En ik houd van humor." Marijke wijst op vrolijke borden met porseleinen vissen erop, die een bijzondere associatie oproepen van zowel coole vintage als de zingende vis die je soms boven iemands deur ziet, de Big Mouth Billy Bass.
"Ik moet er een beetje verliefd op zijn, om het te kunnen verkopen"
"Ik moet er een beetje verliefd op zijn, om het te kunnen verkopen" © Rijnmond
"De visjes komen van een familiefabriek uit Italië, gecombineerd met vintage porseleinen borden. Of hier, een 'theeservies voor de timmerman', zo heet het echt." Ze pakt vintage kopjes met afbeeldingen met schroefjes, vleugelmoeren en boutjes. "Ik kan het niet verkopen, als ik er niet een beetje verliefd op ben.”
Dat blijkt. Als een vrouw van eind 30 twijfelt over een jasje, wat niet stom staat, maar ook niet bijster spannend, zegt ze, “Nee joh, moet je niet doen. Kan je iets veel leukers voor kopen.” De vrouw vertrekt met twee broeken en een ander jasje.

Hendrikus

"In 2016 vroeg ik of Henk van Hendrikus, een vintagewinkel op de Pannekoekstraat, de kleding wilde gaan doen. Daarvoor was dat eigenlijk een takkewerk, met allerlei verschillende handelaren. Hij deed het zó goed, de omzet ging meteen omhoog.” En het plezier ook. Zijn kleding vindt ze één van de leukste dingen om te verkopen. “Het is ook echt mijn stijl. Negen van de tien keer draag ik zelf ook iets van Henk, zoals het jasje wat ik nu aan heb. Al ziet een jong publiek er misschien niet zoveel in.”
Alsof ze die laatste stelling meteen maar wil tegenspreken, komt er niet veel later een Italiaanse jonge vrouw van een jaar of 20 binnen met een groot groen colbert. Niet de hippe variant die je nu veel ziet, meer zoals dat van David Byrne van Talking Heads. Het staat haar verdacht goed. Ze gaat een typische jaren 80-jurk passen en is laaiend enthousiast.
“En het leuke is, je hebt iemand nodig om hem uit te doen,” zegt Marijke tegen haar in het Engels. “No! I am a feminist!” brult haar klant uit het pashokje. Marijke lacht. “Man, dit ga ik toch zo missen.”
Elk jaar was haar man Franklin Kerstman en kwam DJ Bootsy Paul opdraven
Elk jaar was haar man Franklin Kerstman en kwam DJ Bootsy Paul opdraven © Privé
Het klinkt allemaal compleet. Een goedlopende concept-store op de Witte de With, haar persoonlijke stylist in tweedehandskleding, klanten die hun hart bij haar uitstorten, het balkon van de Muppet Show, Italiaanse jonge feministen en Ronnie Roteb. Waarom zou ze in vredesnaam stoppen?
“Vorig jaar zei ik op een ochtend tegen mijn man Franklin dat ik naar de zaak moest. Hij zei: 'Rijk, hoor jezelf eens'. Ik schrok. 14 jaar lang ging ik hier met plezier naartoe, maar nu was het voor het eerst een moeten geworden."
Bijna alles in de winkel ging op commissiebasis
Bijna alles in de winkel ging op commissiebasis © Rijnmond
Het begon met corona. De bruisende Witte de With was opeens stil. "En toen brak ik ook nog eens mijn voet en moest ik zes weken omhoog zitten.” Toen haar voet eindelijk geheeld was, kwam de volgende tegenslag. Blaaskanker. “Ja en toen werd het wel echt wat minder.” Marijke krijgt tranen in haar ogen. “Na corona werd het niet meer hetzelfde.”
Iets moest veranderen. Eerst besloot ze te verhuizen van Rotterdam naar Schiedam. “En ik vind het heerlijk daar. Maar het hielp niet.” En dus besloot ze te stoppen voor ze er een hekel aan kan krijgen. Haar huurcontract, dat nog twee jaar doorloopt, gaat door naar een luxueuze vintage sneakerwinkel.
En nu? “Klanten vragen me of ik wat in Schiedam ga beginnen. Maar ik heb geen plannen. Ook mijn man zegt; 'Rijk, je bent ziek geweest. Even genieten van onze nieuwe plek'. Dat ga ik maar doen. Er komt wel weer wat op mijn pad.” Ze lacht. “Ach. Ik kan toch niet lang stilzitten.”
Tijdens corona organiseerde Marijke een concert achter de ramen
Tijdens corona organiseerde Marijke een concert achter de ramen © Privé

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl