nieuws

Marokkaanse jongeren maken film Les Banlieus

ROTTERDAM - In 2005 breken rellen uit in de Parijse achterstandswijken. Franse jongeren voelen zich al langer achtergesteld en nadat de politie twee jongetjes letterlijk de dood in jaagt, gaat het los. Een groep Marokkaanse Rotterdammers uit de Afrikaanderwijk maakt er een film over: Les Banlieus. Donderdagavond 11 maart is de première in Cinerama.
De Franse jongeren voelden zich in 2005 al langere tijd gediscrimineerd, achtergesteld en reageren zich zeer gewelddadig af. In Rotterdam zijn tegenwoordig ook ontevreden jongeren die zich niet serieus genomen en achtergesteld voelen. Een groep Marokkaanse jongens uit de Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid wil zich anders afreageren dan de Fransen, maar herkent zich wel in hun frustraties.
Sarhane Hacene is de regisseur van Les Banlieus. De 25-jarige Marokkaanse Rotterdammer is zeer begaan met het wel en wee van de jongeren uit de Afrikaanderwijk. "Ik denk niet dat er hier Parijse toestanden uitbreken, maar er moet wel degelijk iets gebeuren met de problemen van sommige jongens", zegt Hacene die ook maatschappelijk en cultureel werk doet bij de Stichting Afri.
De film Les Banlieus gaat donderdagavond in première in bioscoop Cinerama in Rotterdam Centrum. Daarna is de film voor iedereen te zien op www.tv-station.nl.
?