nieuws

Geen peukies meer roken bij Zorgboulevard en Maasstad Ziekenhuis

Onder luid applaus is de vernieuwde Zorgboulevard rondom het Maasstad Ziekenhuis geopend. Wezenlijk anders ziet het er niet uit, maar dat is het wel. Er mag namelijk niet meer worden gerookt.
"Ik vind het niet zo leuk", reageert een roker. "Ik vraag me af waar ik in de toekomst nog wel mag roken." Omstanders en patiënten zijn een andere mening toebedeeld: "Die stinklucht wil je niet ruiken als je niet rookt. Ik vind het goed."
Met de nieuwe rookvrije boulevard mag tot aan de straat op het terrein niet meer gerookt worden, legt voorzitter Vereniging Zorgboulevard, Wietske Vrijland, uit. "Het was een idee van de Kinderraad, we zijn dan ook erg trots op ze."
Tippi was degene van de Kinderraad die met het idee kwam. "Ik heb zelf astma en ik vind het erg vervelend als ik door die rooklucht naar binnen moet lopen."

Bizar

Haar collega Tygo vindt het sowieso onzin als er op sommige openbare plekken gerookt wordt. "Daar zou het verboden moeten worden. Veel mensen kunnen er last van hebben, het is niet fris en het ruikt niet lekker." Roken bij het ziekenhuis noemt hij 'bizar'. "Je gaat erheen voor je gezondheid, niet om te roken en daar ziek van te worden."
Met de rookvrije boulevard hopen de betrokken partijen een rookvrije generatie te bewerkstelligen. "Patiënten moeten sowieso het ziekenhuis in kunnen, zonder dat ze daarvoor door een haag van rook moeten lopen. Ook hopen we dat medewerkers en patiënten hierdoor minder gaan roken. En bovenal hopen we dat kinderen niet beginnen met roken."
Lees meer: Rookverbod rond Maasstad Ziekenhuis
De patiënten reageren gemengd op de maatregel. "Je kunt mensen niet verplichten tot het stoppen met roken. Sommigen roken al meer dan vijftig jaar, onzin", laat een omstander met zware rookstem weten.
Vrijland erkent dat er 'ongetwijfeld patiënten zijn die niet blij zijn', maar 'we gunnen ze dat ze zouden stoppen met roken'. "Daar willen we ze ook graag bij helpen."
En hoe dat niet-roken in werking zal gaan? "We hopen dat je aangesproken zal worden als je hier een sigaret opsteekt."
In het Maasstad Ziekenhuis en de andere gebouwen mocht overigens al niet worden gerookt.