EXPLOSIE

Boosheid na zoveelste explosie Vlaardingse loodgieter: 'Scheelde een haar of er waren doden gevallen'

De buurt zit met veel vragen na de zoveelste explosie in Vlaardingen
De buurt zit met veel vragen na de zoveelste explosie in Vlaardingen © Rijnmond/MediaTV
'Stop dit alenmaal.' Het staat met paarse viltstift in kinderhandschrift geschreven op een wit papiertje. Eromheen een paar verdrietige smileys. De simpele boodschap op een huis aan de overkant maakt opnieuw duidelijk dat Vlaardingen na een allesverwoestende explosie in de nacht van vrijdag op zaterdag met meer vragen dan antwoorden zit.
Het was geen 'gewone' explosie, nee, dit keer werd aan de Wilhelminastraat een brandbom naar binnen gegooid. Een compleet huis vloog in brand. Van het pand is weinig over. Drie mensen moesten naar het ziekenhuis toe.
Voor Vlaardingen het zoveelste hoofdstuk dat hoogstwaarschijnlijk aan het boek over de veelbesproken loodgieter kan worden toegevoegd. "Met zoveel aanslagen op spullen en nu zelfs mensen in gevaar, dat doen ze niet zomaar." Omwonenden willen duidelijkheid krijgen, maar zijn de wanhoop nabij.
De politie doet onderzoek naar de brand en explosie
De politie doet onderzoek naar de brand en explosie © Rijnmond
De ochtend na de dramatische nacht in Vlaardingen, gaat Rijnmond langs bij de plek des onheils. Meerdere omwonenden en voorbijgangers doen hun verhaal. "In een mum van tijd ontstond er een vuurzee", vertelt één van hen. Allemaal zijn ze het erover eens: "Hij (de Vlaardingse loodgieter Van Uffelen, red.) moet eens gaan praten, maar blijft volhouden dat hij van niets weet."

Houten richeltje

In het pand waar de brand woedde woont familie van de loodgieter. Het zou gaan om zijn schoonzus, haar partner en drie kinderen. De explosie was rond 01:45 uur. Eén zoon kwam net thuis van een avondje stappen toen het gruwelijk misging.
Binnen de kortste keren stond de hele woning in lichterlaaie. Buurtbewoners vertellen dat er veel rookontwikkeling was. Eén van de kinderen moest door de brandweer worden gered. Die was uit een raam geklommen en stond op een smal houten richeltje dat net boven het zonnescherm hangt (zie foto hieronder). Buurtbewoners probeerden de jongen eerst nog te redden, maar dat lukte hen niet.
Een van de kinderen werd gered van het randje boven het zonnescherm
Een van de kinderen werd gered van het randje boven het zonnescherm © Rijnmond
Hij zou naar de brandweer hebben staan seinen met het lampje op zijn telefoon. Omwonenden hadden het niet direct door, ze zagen hem pas toen hij van de brandweerladder afkwam. Hij zat onder de roet. "Het heeft een haar gescheeld", zegt een buurtbewoner.
"Wanneer houdt het op?", zegt de een. "Heftig, hè?", roept een ander. "Echt bizar", is de reactie van een derde voorbijganger. Nog weer iemand anders roept: "Ik word er kotsmisselijk van."
Ik word er kotsmisselijk van. Wanneer houdt het op?
Omwonenden over zoveelste explosie
Naast de vele vragen die omwonenden hebben, roepen ze de loodgieter vooral op om eens duidelijkheid te creëren. Ze zijn boos, ongerust en nemen het de loodgieter vooral kwalijk dat hij in alle toonaarden blijft zwijgen. De teneur in de buurt is dat zolang hij niks zegt, de ellende blijft doorgaan.
Na het onderzoek wordt het pand met houten platen dichtgetimmerd
Na het onderzoek wordt het pand met houten platen dichtgetimmerd © Rijnmond

Lekkend kraantje

"In alle redelijkheid: hij moet zelf een vermoeden hebben waar het vandaan komt. Misschien durft hij het niet naar buiten te brengen vanwege repercussies", zegt een voorbijganger. "Ik kan me niet voorstellen dat-ie werkelijk geen idee heeft waar dit vandaan komt."
Dat dit niets met een lekkend kraantje of verstopt afvoerputje te maken heeft, moge duidelijk zijn. "Dit gaat niet over het prijsverschil van een stukje loodgieterswerk", roept een andere omwonende.
"Ronnie (Van Uffelen, red.) moet een keer gaan praten", zegt iemand in de buurt. Het is volgens alle buurtbewoners anders gewoon wachten op de volgende klap.
Onlangs verklaarde de vrouw van de loodgieter in de rechtbank dat de explosies een enorme impact op hun leven hebben: "En de vraag blijft: waarom? We leven al tijden in angst na de eerste explosies."
Heb je meer informatie over de gebeurtenissen in Vlaardingen? Je kunt je verhaal (ook anoniem) met ons delen. Stuur ons een berichtje via nieuws@rijnmond.nl of via WhatsApp: +3197012113165

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl