EXPLOSIE

Burgemeester Vlaardingen neemt extra maatregelen na aanslag pand loodgieter: 'Mensen zijn aan de dood ontsnapt'

Burgemeester Wijbenga en de politie zaterdag in Vlaardingen / De schade aan het getroffen pand na de explosie en brand.
Burgemeester Wijbenga en de politie zaterdag in Vlaardingen / De schade aan het getroffen pand na de explosie en brand. © MediaTV
Na de zoveelste explosie bij een pand van de Vlaardingse loodgieter neemt burgemeester Bert Wijbenga extra maatregelen. De loodgieter krijgt een gedeeltelijk gebiedsverbod in Vlaardingen. Ook de technische beveiliging wordt verder opgeschroefd, naast het al aanwezige cameratoezicht. De burgemeester kondigt ook tipgeld van 25.000 euro aan voor tips die leiden naar de opdrachtgever van de aanslagen.
Voorlopig mag de loodgieter niet in de buurt komen van zijn panden in de Oostwijk of op adressen van familieleden daar. Ook zijn eigen huis in de Gretha Hofstralaan is verboden terrein voor hem geworden. Afgelopen nacht sliep hij nog bij zijn moeder die ook in de wijk woont, maar voorlopig zit dat er dus niet meer in.
Ook andere maatregelen die eerder al zijn genomen blijven van kracht. Zo gaat het rechercheteam door met het onderzoek en wordt er nog steeds extra gesurveilleerd in de wijk.
Brand in pand Vlaardingse loodgieter Wilhelminastraat
Brand in pand Vlaardingse loodgieter Wilhelminastraat © MediaTV
De maatregelen volgen na de explosie in de nacht van vrijdag op zaterdag bij een pand van de loodgieter op de hoek van de Wilhelminastraat en de Willem Beukelszoonstraat in Vlaardingen. Iemand gooide daarbij een brandbom in de woning waarna een compleet huis in brand vloog. Drie personen zijn naar het ziekenhuis gebracht.

'Afschuwelijke situatie'

Burgemeester Wijbenga spreekt van 'een afschuwelijke situatie, voor de directe slachtoffers en de buurt.' Ook benadrukt hij dat deze explosie anders is dan de eerdere keren. Hij spreekt van een 'dieptepunt in een langslepend conflict.' "Het is echt schandalig. Mensen zijn hier vannacht aan de dood ontsnapt", zegt hij.
De burgemeester wijst één iemand aan als grote boosdoener: "De opdrachtgever is echt het kwaad." Hij hoopt dat tipgeld helpt bij het opsporen van de dader. "Als dit conflict blijft spelen, is het voor Vlaardingen een hele donkere wolk die blijft hangen."

Buurtbewoners boos

Omwonenden zijn vooral boos na de zoveelste aanslag. "Wanneer houdt het op?", vraagt een buurtbewoner zich af. Alle buurtbewoners zijn het erover eens: de loodgieter 'moet eens gaan praten'.
De onwetende houding van de loodgieter zorgt voor frustratie bij buurtbewoners. "Ik kan me niet voorstellen dat-ie werkelijk geen idee heeft waar dit vandaan komt", zegt een voorbijganger. De burgemeester vertelt dat hij de loodgieter één keer eerder heeft gesproken. "Ik heb hem gezegd dat ik het heel vreemd vind dat hij een jaar lang degene is waar dit soort aanslagen op plaatsvinden. Maar zijn verklaring was: 'Ik weet van niks.' Oftewel: mijn naam is haas."
'Stop dit alenmaal' staat in kinderhandschrift geschreven op een papiertje op een huis in Vlaardingen.
'Stop dit alenmaal' staat in kinderhandschrift geschreven op een papiertje op een huis in Vlaardingen. © Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl