nieuws

Rotterdam geeft nieuwe draai aan uitkeringsprogramma Tegenprestatie

Werkzoekenden bij een vestiging van het UWV in Rotterdam
Werkzoekenden bij een vestiging van het UWV in Rotterdam © ANP
De gemeente Rotterdam gaat Rotterdammers die al lang werkloos zijn meer mogelijkheden bieden, om uiteindelijk het aantal bijstandsgerechtigden naar beneden te krijgen. Gemiddeld genomen zijn de langdurig werklozen in de stad 51 jaar oud en hebben ze al 11 jaar geen werk.
Het programma Tegenprestatie is omgedoopt tot Prestatie010. Van de 20 duizend deelnemers krijgen 9 duizend extra mogelijkheden, zoals meer contactmomenten met een activeringscoach, het halen van bijvoorbeeld een VCA-diploma - een certificaat rond veiligheid op de werkvloer - en de mogelijkheid door te stromen naar een re-integratietraject.
Voorheen hadden werklozen maar één keer per jaar een gesprek met een coach en moesten ze trainingen volgen over bijvoorbeeld solliciteren en het liefst twintig uur per week verplicht vrijwilligerswerk doen als tegenprestatie voor hun uitkering.
De groep langdurig werklozen is divers, maar de gemeente wil Rotterdammers die nog niet zo lang zonder baan zitten en goed functioneren graag snel weer uit de bijstand halen. Het doel is dat vierduizend werkzoekenden in 2022 naar een re-integratietraject zijn uitgestroomd of betaald werk hebben.
Via het online platform Hallo Werk! kunnen werkzoekenden een match vinden met werkgevers. Kandidaten kunnen aangeven waar ze goed in zijn en op basis daarvan vinden sommigen een passende werkgever.
Lees meer: Dag uitkering, HalloWerk!
Lees meer: 'Door de tegenprestatie heb ik weer structuur in mijn leven'
Lees meer: Verplichte tegenprestatie voor bijstandsklanten blijft

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl