STANKOVERLAST

Mogelijk stankoverlast door paasvuren in Oost-Nederland en Duitsland

De paasvuren elders in het land kunnen mogelijk in de Rijnmond regio zorgen voor stankoverlast, foto ter illustratie
De paasvuren elders in het land kunnen mogelijk in de Rijnmond regio zorgen voor stankoverlast, foto ter illustratie © RTV Oost / Marcus Ganzevles
Paasvuren in het oosten van het land en zelfs Duitsland kunnen mogelijk in de Rijnmond regio zorgen voor stankoverlast. Daar waarschuwt milieudienst DCRM Rijnmond voor. Dat komt doordat de matige oostelijke wind de rook van de vuren meeneemt over Nederland heen.
In het oosten van ons land en bij onze oosterburen is het een traditie om voor en tijdens Pasen grote paasvuren te laten branden. Hoeveel hinder we hier ervaren van de vuren daar, hangt van een aantal factoren af naast de windrichting - en snelheid.
Als het in de voorbereidingsperiode van de vuurstapels nat is geweest, is het brandhout vochtiger waardoor het onvolledig verbrand. Hierdoor komen er volgens de DCRM meer schadelijke stoffen in de lucht terecht.
In 2023 en 2018 waren de weersomstandigheden rondom de paasvuren vergelijkbaar en leidde dit tot klachtengolven. Toen werden er vooral meldingen doorgegeven rondom het ruiken van verbrand plastic.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl