FEYENOORD

Mega enthousiaste Lars voor één dag stadionspeaker van Feyenoord: 'Ervaring voor het leven'

Lars de Klein als stadionspeaker
Lars de Klein als stadionspeaker © Rijnmond
Mensen in De Kuip worden gek. Feyenoord draait het helemaal om. Zijn stem slaat een beetje over. "Man van de goal, onze Slowaakse held! Daviiiiid Hancko!!" Feyenoord gaat van 0-2 naar 4-2 in het thuisduel met FC Utrecht. Voor stadionspeaker Lars is het de kers op de taart van een unieke middag bij Feyenoord.
Peter Houtman is een zeldzaam weekendje weg en Feyenoord zoekt een vervanger voor de stadionspeaker tijdens de wedstrijd op Eerste Paasdag tegen FC Utrecht. De club krijgt tussen de 150 en 200 aanmeldingen binnen. Daartussen zit ook een enthousiasteling uit Gorinchem.
Lars de Klein werd aangespoord door zijn dochter. "Pa, er is een prijsvraag van Feyenoord. Wij gaan nu een filmpje maken!" Lars neemt in de woonkamer een filmpje op, waarin hij energiek de opstelling van Feyenoord voordraagt.
"We hebben gekscherend met zijn tweeën iets opgenomen en er daarna niets meer van verwacht," blikt Lars terug op zijn 'auditie'. "Tot ik vandeweek werd gebeld dat ik het was geworden. Dan sta je echt te stuiteren als een stuiterbal."

Voorbereidingen

Op vrijdag, twee dagen voor de wedstrijd, is Lars welkom in De Kuip. Hij mag alvast oefenen, zonder dat er 50 duizend mensen aan het meeluisteren zijn. Het helpt, al nemen de zenuwen daarna ook toe. Van zaterdag op zondag doet hij bijna geen oog dicht en maalt hij over de mogelijke scenario’s op de wedstrijddag.
Lars weet wat hij kan verwachten, want hij is er ieder thuisduel. "Ik zit met mijn kinderen altijd in vak PP. Wij zijn één en al Feyenoord en als je dan je eigen spelers mag omroepen, dan gaat het enthousiasme als vanzelf naar boven komen."
En dat blijkt. Al voor de wedstrijd begonnen is horen we een opzwepende stadionspeaker en het publiek vermaakt zich er kostelijk mee. Het verbloemt de nervositeit die er in het uur daarvoor toch zeker ook is.

Spannend

"Ik heb er erg veel zin in, maar vind het ook wel spannend." Lars spreekt zijn zenuwen uit in de perskamer van De Kuip. Mieke stelt hem op zijn gemak. Zij werkt bij Feyenoord en begeleid Lars op deze bijzondere dag.
Lars geeft de opstellingen door
Lars geeft de opstellingen door © Yannick Verhoeven / VK Sportphoto
Voor de zekerheid neemt hij alle namen nog een keer door met een persmedewerker van Feyenoord. De voornaam van Lutsharel spreek je eigenlijk uit zoals je de naam Karel zou uitspreken. Verder is alles bekende kost. De namen van FC Utrecht verdienen wel een extra check.
Daarna is het tijd om de traptreden op te gaan van de perskamer naar de tribune. De grasmat en alle stoeltjes doemen op. Meer dan de helft van het stadion is al gevuld. Nog 2,5 minuut tot het openingswoord.
"Dit zijn de langste 2,5 minuut van mijn leven," verzucht Lars 30 seconden later. Maar het gaat prima. Hij stelt zichzelf voor en doet wat eerste welkomstwoorden. De spanning valt er meteen af, als Lars even uitzucht. Van Mieke krijgt hij wat water aangereikt. "Kan jij niet mee naar huis ook, zo goed ben ik nog nooit verzorgd", zegt hij met een knipoog.

Kameraadje van de week

Langs de rand van het veld staat het Kameraadje van de week. Bij elke thuiswedstrijd mag een kind mee het veld op en vandaag is dat Milou. Zeven jaar jong en afkomstig uit Hendrik-Ido-Ambacht.
Milou is nog zenuwachtiger dan Lars en praat heel zacht. Lars herhaalt wat ze zegt. Hij gebruikt zijn ervaring als leerkracht, want in het dagelijks leven staat hij voor de klas. Met hetzelfde enthousiasme als hij hier toont.
Milou en Lars voor de wedstrijd
Milou en Lars voor de wedstrijd © Yannick Verhoeven / VK Sportphoto
"Fijn dattie er is, nog altijd een Feyenoorder! Jens Toornstra!" Het publiek neemt het signaal over en zingt. "Jensie is een Feyenoorder". Bij de opstelling van Feyenoord gaat het in overdrive, al bij de reservespelers is het volle bak. "En met nummer 32 onze held: Ondrej Lingr!"

'Het zal toch niet'

Lars is opeens ingetogen. FC Utrecht komt op 0-2. Goals van Boussaïd en Lammers, uit een strafschop. Het zal toch niet, spookt door zijn hoofd.
"Ik dacht, 'dalijk ken ik alleen de spelers van Utrecht om gaan roepen'. Maar je zag al gaandeweg de wedstrijd dat we beter werden. En dat het dan 4-2 wordt, dat ze het zo omdraaien, dat is geweldig. Echt super. Dat maakt het wel af, bij elke uitslag was het al een geweldige dag geweest, maar dit maakt het echt helemaal af."
De 1-2 van Igor Paixão is een wereldgoal en Lars gaat los. Na rust wordt de gelijkmaker gemaakt én komt Feyenoord voor, door een pegel van David Hancko. Ook in het verslag van Rijnmond is er geen ontkomen aan stadionspeaker Lars die het uitschreeuwt.

De wissels

Op een gegeven moment voert Feyenoord een driedubbele wissel door. Het is even hectisch op de tribune, waar Lars de namen vooraf ook doorkrijgt. Maar deze blijken niet te kloppen.
"Ik kreeg door dat Marcos Lopez zou komen. Toen werd ik door het publiek gecorrigeerd. En door alle mensen die in m’n nek stonden, dat het toch Ondrej Lingr was. Maar uiteindelijk is het goed gekomen. Ik weet wel dat ik in mijn eigen voetbalteam voortaan de wissels mag omroepen. Mijn bijnaam kan ik al raden."
Het maakt niet uit. De meeste reacties op het optreden van Lars als stadionspeaker zijn hartstikke positief. "Ik denk en hoop dat ik het op mijn enthousiasme heb gewonnen. Als je dan de kans hebt om dit te doen, dan gooi ik hier ook het enthousiasme erin."

Doei Doei

Ook trainer Arne Slot was lovend over Lars. "Grappig genoeg ben ik altijd bezig met het creëren van sfeer voor de wedstrijd in het stadion. Dus dat tu-tu-tu-tu-du-liedje daar zit ik nog wel altijd even bovenop, dat die er nog even is. Maar die was vandaag misschien minder nodig, omdat na het enthousiasme van de stadionspeaker de sfeer er sowieso wel in zat."
En al zouden mensen niet positief zijn geweest: Lars heeft een topdag gehad. "In één woord: super! Geweldig, dit is een ervaring die ik voor de rest van mijn leven meeneem. Uniek dat mij dit mag overkomen."
Lars de Klein
Lars de Klein © Yannick Verhoeven / VK Sportphoto
En als Peter Houtman weer een keer weg is? "Peter is natuurlijk wel een icoon van Feyenoord, die moet dat natuurlijk altijd doen. Maar hij mag mij natuurlijk altijd bellen, want ik vond dit echt een fantastische ervaring."
Lars sluit daarom af zoals Peter Houtman het ook zou hebben gedaan. "Bedankt voor jullie komst. DOEI DOEI!"

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl