Rotterdamse Syriëgangster vrijgesproken van terreurdaden

Melis A. uit Rotterdam is veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan twaalf voorwaardelijk, wegens deelname in Syrië aan de terroristische organisatie IS. De 23-jarige jihadiste heeft al zes maanden in voorarrest gezeten en hoeft daarom niet meer terug naar de gevangenis.

A. werd donderdag door de rechtbank in Rotterdam vrijgesproken van het voorbereiden van terreurdaden. Ook acht de rechtbank niet bewezen dat ze naar Syrië reisde om te strijden. De straf is lager dan de 2,5 jaar cel waarvan tien maanden voorwaardelijk, die het Openbaar Ministerie (OM) eerder eiste. 

De Rotterdamse ging in augustus 2016 naar Turkije om uiteindelijk in strijdgebied van Syrië te komen. Ze ging haar geradicaliseerde vriend achterna, die daar al samen met zijn neef vocht voor IS.

De vrouw kon met hulp van haar vader uit een Koerdisch opvangkamp in Noord-Syrië komen, waarna ze in juli vorig jaar naar Nederland terugvlogen. Ze had toen haar bijna 1 jaar oude zoontje bij zich, dat ze in Syrië kreeg van haar - inmiddels - man. Hij sneuvelde vermoedelijk door een bombardement vlakbij hun huis in Raqqa, de hoofdstad van IS.
 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: