EXPLOSIE

Celstraf voor Vian N. voor explosie bij Vlaardingse loodgieter

De golf aanslagen bij de Vlaardingse loodgieter begon in april 2023
De golf aanslagen bij de Vlaardingse loodgieter begon in april 2023 © MediaTV/archief
Een man van 27 moet 14 maanden de cel in voor zijn rol bij het plaatsen van explosieven bij de Vlaardingse loodgieter. Tegen de Rotterdammer was 24 maanden cel geëist. Vian N., zoals hij heet, stond terecht voor één van de inmiddels dertien aanslagen op huizen van de loodgieter en zijn familie.
N. zou niet zelf een explosief hebben geplaatst op 12 december vorig jaar, maar bommenleggers naar Vlaardingen hebben gereden. Hij kon worden opgepakt omdat een getuige het kenteken van zijn auto had genoteerd.
De straf tegen gymleraar Vian N. valt lager uit dan het Openbaar Ministerie had geëist, meldt streekomroep Twee. In het oordeel weegt de rechter mee dat het explosief is geplaatst bij een woning en noemt dit een ‘intimiderend feit’. "Deze herhaalde ontploffingen hebben een enorme impact op de psychische gesteldheid van het gezin." Dit blijkt volgens de rechter uit de slachtofferverklaring van de vrouw van Van Uffelen. Zij verklaarde onder meer dat haar kind vindt dat zij als moeder minder vaak lacht.
De officier van justitie eiste twee weken geleden een celstraf van 2,5 jaar tegen de gymleraar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De rechter veroordeelt N. tot een straf van twee jaar, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Lager dan de eis van de officier van justitie "Daartoe weegt mee dat de verdachte niet degene is geweest die het explosief heeft geplaatst."Daarnaast is Vian N. nooit eerder veroordeeld en had hij een baan als gymleraar. "Dat maakt het echter des te onbegrijpelijker waarom de verdachte deze afslag in zijn leven heeft genomen", eindigt de rechter.

Schadevergoeding

Los van de celstraf moet N. samen met een andere verdachte bijna 26 duizend euro aan schadevergoeding betalen. Ook krijgt hij een locatieverbod voor Vlaardingen.
Inmiddels zitten acht verdachten vast voor de explosies in Vlaardingen. Geen van hen heeft tot nu toe iets willen zeggen over hun opdrachtgever of het motief achter de reeks aanslagen die Vlaardingen al een jaar in hun greep houden.
Dit is een verhaal in samenwerking met streekomroep Twee

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl