SPARTA

Twee op rij voor Sparta, zwalkend Vitesse wordt ruim verslagen

Sparta is in ieder geval voor een dag gestegen naar de achtste plaats van de eredivisie. De ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk was in Arnhem veel te sterk voor een armetierig Vitesse: 1-4. En dus boekt Sparta de tweede zege op rij in de eredivisie en dat is voor het eerst dit seizoen.
Rijsdijk startte in het akelig lege Gelredome met dezelfde elf spelers die Fortuna Sittard zaterdag op een 4-0 nederlaag hadden getrakteerd. Vitesse bungelt al het hele seizoen onderin de competitie en tegen Sparta was goed te zien waarom.
De bezoekers hadden geen enkele moeite met de stuurloze ploeg van trainer Edward Sturing. Shunsuke Mito was al na zeven minuten trefzeker voor de Rotterdammers. De Japanner joeg de bal hoog in het doel: 0-1.
Shunsuke Mito juicht na de 0-1 voor Sparta bij Vitesse
Shunsuke Mito juicht na de 0-1 voor Sparta bij Vitesse © VK Sportphoto - Danny de Groot
Even beet Vitesse van zich af, met pogingen van Paxten Aaronson en oud-Spartaan Mico Pinto in de eerste tien minuten, maar daarna pakte Sparta de draad weer op tegen de zwalkende thuisploeg.
Na negentien minuten verdubbelde Sparta de marge. Het doelpunt van Pelle Clement was zeer fraai. Hij sneed door de defensie van Vitesse en plaatste de bal simpel achter keeper Eloy Room: 0-2. Bijzonder was dat Koki Saito ruim voordat de bal daadwerkelijk in het net lag al zijn armen in de lucht had.
Pelle Clement viert de 0-2 voor Sparta in het uitduel met Vitesse
Pelle Clement viert de 0-2 voor Sparta in het uitduel met Vitesse © VK Sportphoto - Danny de Groot
Geen centje pijn voor Sparta, maar pijn had Tobias Lauritsen wel. Kort nadat hij een kans had gemist (zijnet), moest de aanvalsleider van Sparta geblesseerd naar de kant. Hij werd vervangen door Charles-Andreas Brym. Lauritsen nam later met krukken plaats op de tribune.
Tien minuten voor rust miste de behendige Saito een goede kans. Hij ontdeed zich knap van Carlens Arcus, maar zijn schot liet te wensen over. Aan de andere kant raakte Feyenoord-target Anis Hadj Moussa met een voorzet pardoes de lat boven keeper Nick Olij.
Nog voor rust maakte Sparta er 0-3 van. Saito werd werkelijk geen strobreed in de weg gelegd en schoot de bal diagonaal achter Room. Voor sommige fans van Vitesse het sein om al te vertrekken uit het Gelredome.
Zo klonk de 0-3 van Koki Saito bij Vitesse-Sparta op Radio Rijnmond
Die supporters misten wel een doelpunt van Kacper Kozlowski. Hij kopte de bal uit een corner hard achter Olij: 1-3. Vitesse miste een minuut later zelfs nog een joekel van een kans. Marco van Ginkel stuitte eerst op Olij en in de rebound pegelde hij naast.

Kort offensief

Rijsdijk zal die dreigende minuten van Vitesse vlak voor rust ongetwijfeld hebben gebruikt in zijn speech in de rust. Vitesse probeerde er ook wel een wedstrijd van te maken na rust, maar na een kort openingsoffensief waren de kansen toch weer voor Sparta. Mito stuitte op Room en Brym had meer moeten doen met een voorzet van de snelle Japanner.
Het was uitstel van executie voor Vitesse, want na 58 minuten was het wel raak. Mike Eerdhuijzen kopte de bal krachtig tegen de touwen na een perfecte vrije trap van Clement: 1-4. Arno Verschueren, in de afgelopen weken zo op dreef met veel goals, joeg de bal een minuut later hoog over het vijandelijke doel.
Mike Eerdhuijzen viert zijn doelpunt met Bart Vriends
Mike Eerdhuijzen viert zijn doelpunt met Bart Vriends © VK Sportphoto/Danny de Groot
Na 64 minuten wees scheidsrechter Edwin van de Graaf naar de stip na een handsbal van Nicolas Isimat-Mirin, maar op advies van de VAR - en kijken van de leidsman zelf - ging die strafschop niet door. Isimat-Mirin maakte wel hands, maar deed dat met zijn steunarm.
Vitesse geloofde al lang niet meer in een resultaat, maar toch kreeg invaller Andy Visser een goede schietkans. Olij onderscheidde zich niet voor het eerst dit seizoen met een uitmuntende redding. Even later werd een foutje van de doelman niet afgestraft en dus bleef de ruime marge voor Sparta overeind. Said Bakkari kreeg in de slotseconde geen penalty die hij misschien wel had verdiend.

37 punten

Sparta is FC Utrecht voorbij op de ranglijst, maar die club komt woensdag nog in actie tegen PEC Zwolle. De Rotterdammers hebben 37 punten na 28 duels. Voor Vitesse komt degradatie steeds dichterbij.
Sparta speelt zaterdag tegen Heracles Almelo en moet het in dat duel zeker doen zonder Lauritsen, maakte Rijsdijk na afloop van het duel bekend. Hij klapte tegen Vitesse door zijn enkel.
Scoreverloop:
7' Shunsuke Mito 0-1
19' Pelle Clement 0-2
43' Koki Saito 0-3
45+1' Kacper Kozlowski 1-3
58' Mike Eerdhuijzen 1-4
Opstelling Sparta: Olij, Bakari, Vriends (61. Meissen), Eerdhuijzen, Van der Kust; Metinho (80. De Guzman), Verschueren, Clement, Mito (61. Neghli), Lauritsen (25. Brym), Saito (80. Rosario).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl