ONGELUK

Restauranthouder waarschuwde al langer voor gevaarlijke situatie Zuidpassage: 'Er gebeurt te veel op een te kleine plek'

Het ging woensdagmiddag behoorlijk mis: een 90-jarige vrouw wordt aangereden door een bestelbusje en overlijdt niet veel later. Het ongeluk gebeurt aan de Zuidpassage in Spijkenisse. Wat er precies voorviel is niet bekend, maar volgens een lokale restauranthouder was een ongeluk slechts een kwestie van tijd. Het zou in de winkelstraat veel te druk zijn, en de verkeerssituatie ronduit gevaarlijk.
Woensdagmiddag rond 13:30 uur gaat een bestelbusje flink de mist in, en wordt er een oudere dame aangereden. De vrouw raakte door het ongeval zwaargewond, en niet veel later overleed zij in de winkelstraat. Het is een tragisch ongeluk, maar een restauranthouder in de straat verbaast het allerminst.

Veel te veel bestelbusjes

"Er is precies gebeurd waarvoor we bang waren en daarom ben ik zo boos", vertelt Richard, eigenaar van restaurant Tasty aan de Zuidpassage in Spijkenisse. De ondernemer heeft het ongeluk niet zien gebeuren maar heeft meerdere keren aandacht gevraagd voor de onveilige verkeerssituatie in de straat. "Er zijn hier een hele hoop mensen en ook veel kinderen. Je moet er niet aan denken wat er allemaal zou kunnen gebeuren."
Wat er precies aan de hand is in de winkelstraat, vertelt werkneemster Aranka: "Het is een komen en gaan van mensen hier. Er rijden ook een hoop fietsers, scootmobiels en vooral ook een heleboel bestelbusjes." Die bestelbusjes zijn volgens de serveerster het probleem. "De afgelopen jaren is het er steeds drukker mee. Die bezorgers hebben haast en rijden roekeloos. Ze rijden ons terras nog net niet weg."
De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk.
De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk. © JB Media

Grote mond

Richard vertelt dat er aan het begin van de winkelstraat paaltjes staan die auto's moeten weren, maar die gaan niet altijd omhoog. Hierdoor kunnen de busjes nog steeds het gebied op rijden terwijl dat eigenlijk niet mag. Aranka: "De situatie is wel eens aangekaart bij politie en handhaving, maar het is lastig om dagelijks te kijken of alles goed blijft gaan."
Ook hebben Richard en Aranka bezorgers van busjes wel eens aangesproken. "Dan krijg je een grote bek terug of een bijdehand antwoord. Soms negeren ze je ook gewoon", aldus de serveerster. Hoe de situatie aan de rest van de Zuidpassage is, durft het tweetal niet te zeggen: "Wij zitten hier aan het begin van de straat en hebben er het meeste last van."

Juiste moment

Het tweetal is flink ontdaan van het ongeluk op woensdagmiddag, maar hoopt dat dit het moment is dat er iets wordt gedaan aan de onveilige verkeerssituatie. "Het is al jaren zo en wordt steeds erger. Er gebeurt te veel op een te kleine plek. Het is nu tijd om te handhaven, maar we moeten nog maar zien."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl