nieuws

Rode Kruis opent website ikbenveilig.nl na aanslagen Sri Lanka

© EPA / ANP
Het Rode Kruis heeft de website ikbenveilig.nl geopend na de aanslagen op Sri Lanka zondagochtend. Nederlanders op het eiland kunnen zo hun naasten laten weten hoe het met hen gaat. Ook kan het thuisfront op de site zoeken naar familie en vrienden in het getroffen gebied.
Op Sri Lanka waren zondag zes explosies, in drie kerken en in drie luxe hotels. Daarbij zijn al zeker tweehonderd mensen om het leven gekomen en zijn honderden mensen gewond geraakt. Rond 10:30 uur Nederlandse tijd is daar nog een zevende explosie bij gekomen, in de buurt van een dierentuin. Een half uur later is melding gemaakt van een achtste explosie.
Via de website van het Rode Kruis hebben inmiddels 368 mensen zich geregistreerd.

Nederlanders

Onder de dodelijke slachtoffers zijn volgens persbureau AFP ook Nederlanders. Minister Stef Blok bevestigt dat in ieder geval één Nederlander is omgekomen. Reisorganisaties Thomas Cook en TUI melden dat er geen Nederlanders bij de aanslagen betrokken die via hen geboekt hebben.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt de situatie op het eiland nauwlettend te volgen. Inmiddels is het reisadvies aangepast.
Mensen die op Sri Lanka zijn, wordt geadviseerd de omgeving van de aanslagen te mijden en de instructies van de plaatselijke autoriteiten op te volgen. Ook wordt Nederlanders aangeraden contact te houden met hun reisorganisatie, ook wanneer ze binnenkort een reis naar Sri Lanka op de planning hebben staan.
De autoriteiten in Sri Lanka zouden de toegang tot de belangrijkste sociale media in het land hebben geblokkeerd. Het zou gaan om WhatsApp en Facebook. De blokkade lijkt nog niet geheel te werken omdat veel berichten nog doorkomen, meldt de NOS.
Ben jij op dit moment in Sri Lanka of ken je mensen die daar momenteel zijn? Dan komen we graag met jou in contact. Mail naar nieuws@rijnmond.nl of stuur een bericht via WhatsApp.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl