Huurprijzen weer fors omhoog in Rotterdam en Schiedam, daling in Dordrecht

De huurprijzen in de vrije sector zijn opnieuw gestegen. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn de prijzen in Rotterdam gemiddeld maar liefst 8,6 procent omhoog gegaan. Op landelijk niveau gaat het om een stijging van gemiddeld 5 procent.

In het centrum ben je in Rotterdam het duurst uit, blijkt uit een analyse van woningplatform Pararius. Daar betaal je gemiddeld 16,29 euro per vierkante meter. Volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius, is er simpelweg te weinig aanbod, waardoor de prijzen van de huurwoningen stijgen.

"Er zijn te weinig huurwoningen in de vrije sector. Als het aanbod niet aan de vraag kan voldoen, blijven de prijzen maar stijgen."

Grootste stijging

Wonen is nu het goedkoopste in de wijk Prins Alexander, hoewel de prijzen daar wel het snelst stijgen. "Als de prijzen in het centrum van de grote steden te hoog worden, is het logisch dat mensen kijken naar andere mogelijkheden. Het schuift dan op."

In Prins-Alexander ben je gemiddeld zo'n 11 euro kwijt per vierkante meter, een groot verschil met het centrum van Rotterdam. "Het is dus makkelijk voor verhuurders om de prijzen in Alexander te verhogen", aldus De Groot. 

Schiedam

Vooral in plaatsen rondom de grote steden ziet Pararius de prijzen in de vrije sector alsmaar hoger worden.

In Schiedam stegen de prijzen bijvoorbeeld met ruim 11 procent. De huurprijs ligt daar nog wel onder de 14 euro euro per vierkante meter.

Daling in Dordrecht

Niet overal wordt wonen duurder. In Rotterdam-IJsselmonde is een lichte daling te zien. In Dordrecht was een daling van bijna 3 procent te zien. Daar dalen de prijzen al wat langer.

Deel dit artikel: