Taakstraf geëist voor fataal ongeluk Pernis

Justitie heeft een taakstraf van 240 uur geëist voor een fataal ongeluk in Rotterdam Pernis. In februari vorig jaar werd in de Burgerhof een 87-jarige vrouw aangereden door een vuilniswagen. Ze kwam te overlijden.

De 58-jarige chauffeur zegt dat hij de vrouw niet heeft gezien. Hij had kort daarvoor een vuilcontainer geleegd. De man had pas door dat er een slachtoffer was, toen hij werd aangehouden door de politie. 

Het bejaarde slachtoffer was doof en had niet gehoord dat de motor van de vrachtwagen draaiende was. Mogelijk heeft zij ook het optrekken niet gehoord. Zij was vlak voor de vuilniswagen langs gelopen. De Burgerhof is een rustige straat in een woonwijk met weinig verkeer.

Vuilniswagens zijn uitgerust met meerdere spiegels. "Ik heb goed gekeken bij het wegrijden. Ik heb haar echt niet gezien." Justitie heeft berekend dat de man vier seconden nodig had om in te stappen en weg te rijden. Was dat te gehaast? "Hij had de tijd moeten nemen om alle spiegels te controleren."

Emotioneel

De chauffeur zegt het verschrikkelijk te vinden wat er is gebeurd. Hij rijdt al 30 jaar op een vrachtwagen en was nog nooit bij een ongeluk betrokken geweest. In zijn slotwoord werd hij emotioneel. "Ik wil mensen geen pijn doen. Ik wens de nabestaanden veel sterkte. Ik zal dit mijn hele leven meedragen."

De Rotterdammer heeft geprobeerd met de nabestaanden in contact te komen, maar die gaven aan daar geen behoefte aan te hebben.

Advocate Mieke Veringa pleitte voor vrijspraak. "Het staat niet vast dat mijn cliënt het slachtoffer had kunnen zien." Mocht de rechter hem wel schuldig achten, dan vroeg zij geen straf op te leggen. "Een straf heeft in deze zaak geen doel. Het brengt het slachtoffer niet terug en meneer denkt nog elke dag aan het ongeluk."

Justitie wil naast een taakstraf dat de verdachte gedurende een jaar lang niet mag rijden. De man werkt inmiddels weer bij de Roteb als vrachtwagenchauffeur.

De rechter in Dordrecht doet op 8 mei uitspraak. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam Pernis
Deel dit artikel: