nieuws

Rotterdammers weten Advieslijn Woonoverlast goed te vinden

De nieuwe Advieslijn Woonoverlast Rotterdam krijgt dagelijks gemiddeld drie telefoontjes van mensen die last hebben van hun buren. Fica Djohani van Coloured Consultancy, dat de advieslijn beheert, is blij dat mensen de instantie weten te vinden. "Het is een teken dat we gevonden worden."
Het hoort een beetje bij de moderne stad dat mensen last hebben van hun buren, legt Djohani uit. Mensen weten steeds minder van elkaar. En onbekend maakt onbemind. Daardoor irriteren mensen zich sneller aan elkaar.
Ze heeft niet de indruk dat burenoverlast toeneemt. Wel zijn de problemen die mensen ervaren complexer. Dat komt ook doordat verwarde mensen langer thuis blijven wonen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met psychische problemen of ouderen met dementie.

Praktische tips


Wat doet de Advieslijn Woonoverlast? De speciaal getrainde vrijwilligers bieden vooral een luisterend oor en geven praktische tips. Het idee is dat mensen zoveel mogelijk zelf in actie komen om de overlast te stoppen. "Zo geven we mensen het gevoel dat ze het ook zelf in de hand hebben."
"Dat biedt mensen ook een horizon. We horen heel vaak dat mensen geen opening meer zien en niet weten wat er nog aan te doen valt. En zodra mensen dan toch zelf iets kunnen doen, geeft dat lucht", zegt Djohani.

112


Als de problemen te groot zijn om zelf aan te pakken, kan de advieslijn mensen doorverwijzen. "We hebben korte lijnen met de politie en de woningcorporaties." En soms is er geen andere oplossing dan direct 112 te bellen.
De Advieslijn Woonoverlast Rotterdam is sinds 1 januari geopend en is van maandag tot en met vrijdag van 13:00 uur tot 17:00 uur te bereiken op 088-3777666.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl