Actie op energiecentrale op de Maasvlakte

Bij de energiecentrale van Engie op de Maasvlakte voeren donderdagmorgen zo'n veertig leden van de actiegroep 'Wij stoppen steenkool' actie. Zij willen dat alle kolencentrales vóór 2020 worden gesloten.

De actie is sinds 06:00 uur donderdagmorgen bezig. De actievoerders hebben zich vastgeketend aan kolentransportbanen. Een aantal van hen zou ook de centrale in zijn gekomen via de rollende rubberbanden met steenkool. 

Er konden al snel vier actievoerders opgepakt worden, rond 13:30 uur waren de meeste actievoerders van het terrein gehaald: volgens zowel de politie als de actiegroep waren er rond die tijd nog een of twee mensen binnen de centrale. 

Door de actie liggen de transportbanden stil en is ook de energiecentrale stilgevallen. De politie is volgens de actievoerders ook aanwezig bij Engie.

Een woordvoerder van Engie bevestigt dat de centrale stil ligt. Dat zou al zo zijn geweest omdat er reparatiewerkzaamheden werden uitgevoerd.

De actie wordt gevoerd om 'gevaarlijke klimaatverandering' tegen te gaan. De organisatie eist ook dat alle subsidies en belastingdeals voor fossiele multinationals voortaan in de hernieuwbare sector worden geïnvesteerd. Ook willen ze een eerlijk transitiefonds voor werknemers in de kolenindustrie. 

De energiecentrale is gevestigd aan de Missouriweg op de Maasvlakte. 

Volgens de actievoerders is de actie geslaagd. Of zij in de toekomst nog een keer een dergelijke actie uit gaan voeren, sluiten ze niet uit. 


 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Maasvlakte
Deel dit artikel: