nieuws

Luilakken: lawaai mag, regels overtreden niet

Het is een eeuwenoude traditie: het luilakken in Oud-Beijerland, in de Hoeksche Waard. Met luid kabaal trekken jongeren met scooters en brommers door het dorp, om zoveel mogelijk lawaai te maken tijdens Koningsnacht. Vorig jaar liep dat voor het eerst uit de hand.
"Ze waren met heel veel, een stuk of honderd man", vertelt Cobi Crucq van de Oranjevereniging Prinses Juliana. Normaal gesproken zijn het lokale jongeren die de rest van het dorp willen wekken voordat de wekker gaat. In 2018 waren quads, motoren en auto's uitgerukt om kabaal te maken.
"Er werden complete straatraces gereden, het was levensgevaarlijk!" Volgens Crucq rook het uren later nog naar rubber en waren de sporen nog te zien op de weg. "Met hele hoge snelheden crossten ze rondjes rond de Vliet. Normaal gesproken doen ze niemand kwaad."

Lawaai maken mag

Crucq hoopt dat het dit jaar anders zal zijn, maar ze houdt haar hart vast. "Ik ben bang dat er ongelukken gaan gebeuren." Ze is in gesprek gegaan met de politie en de burgemeester, en er zouden nu goede voorzorgsmaatregelen zijn genomen. "Ze zijn erop voorbereid. Volgens de politie mag lawaai maken wel, maar verkeersregels overtreden niet", aldus Crucq.
Ondanks alles hoopt ze dat mensen nog wel naar Oud-Beijerland zullen komen. "Voor de gezelligheid."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl